Hlavní obsah

Českého kickboxera na Novém Zélandu dohání minulost

Povolení k pobytu na Novém Zélandu český občan Karel Šroubek zřejmě ještě nemá jisté. Nedávné rozhodnutí úřady ještě přezkoumají. Povolení pro muže, který do země přicestoval na falešný pas a nyní si tam odpykává trest za pašování drog, kritizovala novozélandská opoziční Národní strana. Její šéf navíc nově přišel s dalším argumentem týkajícím se jiné kauzy. Napsal to zpravodajský server stuff.co.nz.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo vlády Nového Zélandu (ilustrační foto)

Článek

Šéf novozélandské opoziční Národní strany Simon Bridges upozornil, že Šroubek, který je momentálně ve vězení, kde si odpykává více než pětiletý trest za pašování drog, byl v minulosti obviněn z tak závažných trestných činů, že muž svědčící proti němu byl zařazen do programu ochrany svědků.

„V roce 2009 byli Karel Šroubek a jeho společníci podle soudních dokumentů obviněni z loupežného přepadení a vydírání jistého muže. Tento muž předtím zažaloval Šroubka z útoku, ale žalobu stáhl, když dostal výhružné textové zprávy,“ prohlásil Bridges.

„Po dalších sporech o peníze údajně svědka napadli čtyři muži, kteří mu ukradli hodinky a auto. Svědek označil za útočníky Šroubka a další členy motorkářského gangu Pekelní andělé (Hells Angels),“ uvedl dále Bridges.

„Soudní dokumenty ukazují, že po těchto incidentech šel svědek na policii a on i jeho rodina byli umístěni do programu ochrany svědků. To jsou velmi závažná obvinění. Jak je možné, že společníkovi gangu, který byl usvědčen z podvodu a obchodování s drogami a obviněn z napadení a vydírání, bylo umožněno zůstat na Novém Zélandu?“ ptá se Bridges.

Šroubek byl nakonec obvinění v tomto případu zproštěn, napsal server stuff.co.nz, vláda podle Bridgese nicméně dostatečně nezhodnotila soudní dokumenty, které jsou veřejně přístupné, a nezvážila informace, které jsou v nich uvedené.

Bridges proto vyzval ministra pro přistěhovalectví Iaina Leese-Gallowaye, který o povolení k pobytu rozhodl a který také už nařídil znovu Šroubkovu žádost prověřit, k rezignaci.

Falešné doklady

Šroubek přijel na Nový Zéland v roce 2003 jako 22letý se zfalšovaným cestovním pasem svého kamaráda. Jako Jan Antolík se stal na Novém Zélandu úspěšným podnikatelem a také kickboxerem světové třídy.

V posledních 15 letech se ovšem několikrát dostal do konfliktu s novozélandskou policií a čelil několika obviněním. Byl ale buď zproštěn viny, nebo jeho obvinění bylo zrušeno, napsal server stuff.co.nz.

Imigrační úřad ho měl vyhostit ze země jako nežádoucího, tento postup ovšem změnilo rozhodnutí o udělení povolení k pobytu vydané koncem října ministrem pro přistěhovalectví Leesem-Gallowayem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám