Hlavní obsah

Kim Čong-un brzy navštíví Soul, oznámil jihokorejský prezident

– Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un brzy navštíví Soul, uvedl ve čtvrtek jihokorejský prezident Mun Če-in v projevu v tamějším parlamentu. Kromě toho by měl vůdce KLDR navštívit Rusko a má se setkat také s japonským premiérem Šinzóem Abem, připomíná agentura Reuters.

Foto: Kcna, Reuters

Jihokorejský prezident Mun Če-in (vlevo) a severokorejský diktátor Kim Čong-un

Článek

Mun se o Kimově návštěvě zmínil před parlamentem během projevu o ekonomice. Více detailů o návštěvě nesdělil. To, že Kim Soul do konce roku navštíví, oznámil jihokorejský prezident už v září po schůzce s Kimem v Pchjongjangu.

Vyhlídky na druhé setkání Kima s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se vylepšily poté, co KLDR v říjnu počtvrté navštívil šéf americké diplomacie Mike Pompeo. Trump a Kim se podle některých představitelů americké vlády setkají nejspíše na počátku příštího roku.

Mun Če-in se stal prvním liberálem, který převzal prezidentský úřad v Jižní Koreji po deseti letech. Je synem severokorejských uprchlíků a razí dialog s Pchjongjangem. Od nástupu do úřadu přispěl k tomu, že se uskutečnila řada setkání vysoce postavených představitelů USA a KLDR, včetně historického červnového summitu Trumpa s Kimem v Singapuru, připomíná agentura AP.

Diplomatické úsilí jihokorejského prezidenta se nicméně potýká se skepsí konzervativních kruhů v Jižní Koreji i ve Spojených státech, které mají za to, že Pchjongjang se svého jaderného programu zcela nevzdá a snaží se jen získat čas na zdokonalení svých jaderných zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám