Hlavní obsah

V Indii zatkli biskupa, který prý několikrát znásilnil jeptišku a církev nereagovala

Dillí

V jihoindickém státě Kérala byl v pátek zatčen katolický biskup, který údajně v rozmezí let 2014 až 2016 třináctkrát znásilnil jeptišku, informovala agentura Reuters.

Foto: Sivaram V, Reuters

Zatčený indický biskup Franco Mulakkal

Článek

Čtyřiačtyřicetiletá řádová sestra se na policii obrátila v červnu a tvrdila, že církev i přes její opakované stížnosti nijak nereagovala. Případ vyvolal celonárodní pozornost a bezprecedentní protesty jeptišek. Biskup Franco Mulakkal obvinění odmítá. Vatikán kauzu dosud nekomentoval.

Čtyřiapadesátiletý biskup byl zatčen poté, co jej tři dny vyslýchala policie. Před soudem stane v sobotu. Vatikán jej ve čtvrtek dočasně zbavil úřadu. "Byl obviněn ze znásilnění," uvedl generální inspektor policie města Koči Vidžaj Sakhare.

Mulakkal byl biskupem v diecézi Džalandhár v severoindickém státě Paňdžáb. Řád, jehož je jeptiška členkou, působí ve státě Kérala, který do diecéze Džalandhár spadá. K sexuálním útokům docházelo při biskupových návštěvách kláštera, tvrdí řádová sestra.

Ta se dosud nespojila s médii, ale domáhala se pomoci ve Vatikánu a tento měsíc napsala otevřený dopis papežovu zástupci v Dillí. Uvedla, že to byl už čtvrtý dopis adresovaný Vatikánu.

Křesťané tvoří v Indii menšinu. V rámci celé Indie se k nim počítají tři procenta obyvatel, ve státě Kérala na jihu indického subkontinentu je ale křesťany 20 procent obyvatel. Podle legendy sem v roce 52 připlul jeden z dvanácti apoštolů, svatý Tomáš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám