Hlavní obsah

Kim Čong-un daroval dvě tuny královny hub jihokorejskému prezidentovi

Pchjongjang

Dvě tuny hub matsutake (čirůvka větší) dal severokorejský vůdce Kim Čong-un darem svému hostu, jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi na závěr jejich setkání v Pchjongjangu. Houba matsutake, nazývaná také královna hub, patří mezi nejexkluzívnější a také nejdražší potraviny na světě. Současně je to jeden z nejdůležitějších vývozních artiklů Severní Koreje, napsala agentura DPA.

Foto: Kcna, Reuters

Jihokorejský prezident Mun Če-in (vlevo) a severokorejský diktátor Kim Čong-un.

Článek

Dárek má zvláštní význam. Severní Korea poslala prezidentskému úřadu v Soulu tři tuny těchto hub po prvním korejském summitu v Pchjongjangu v červnu roku 2000. Po druhém summitu v severokorejském hlavním městě v roce 2007 přišly do Soulu více než čtyři tuny těchto hub, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Houba matsutake

Houba matsutake je v Jižní Koreji velmi vzácná, a tudíž velmi drahá. Je považována za zvláště prospěšnou pro zdraví. Zlepšuje imunitní funkce buněk, má protiradiační účinek, absorbuje karcinogeny a odstraňuje je z těla, pomáhá organismu v boji proti virovým onemocněním a plísňovým infekcím a snižuje riziko vzniku nádorů.

Musí se ale velmi rychle spotřebovat, neboť podléhá zkáze. V chladničce může být maximálně dva dny. Sušená ztrácí některé ze svých chutí.

Pro Severní Koreu je houba matsutake důležitým zdrojem deviz. Běžně je vyváží ve velkém do Číny. V Jižní Koreji se prodává kilogram za cenu mezi 350 až 700 tisíci wony (od sedmi tisíc až po 14 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám