Hlavní obsah

Kim Čong-un slíbil, že rozebere raketové středisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severní Korea natrvalo rozebere zkušební středisko raketových motorů a odpalovací rampu. Souhlasí také s mezinárodní kontrolou expertů. Prohlásil to jihokorejský prezident Mun Če-in po společných jednáních se svým protějškem Kim Čong-unem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un slíbil, že rozebere raketové střediskoVideo: Reuters

 
Článek

Pokud Spojené státy učiní odpovídající kroky, Severní Korea je připravena učinit další kroky, například trvale demontovat hlavní severokorejský jaderný komplex v Jongbjonu. Oba politici se během jednání shodli na tom, že poloostrov by měl být bez jaderných zbraní.

Americký prezident Donald Trump k výsledku summitu napsal, že Kim souhlasil s jadernými kontrolami a s trvalým odstraněním zkušebního střediska a startovací rampy za přítomnosti mezinárodních odborníků. „Mezitím nebudou žádné raketové a jaderné zkoušky,” uvedl. Výsledky jednání označil za „velmi vzrušující”.

Výsledkem středečních jednání obou státníků je také oznámení, že Severní a Jižní Korea se budou společně ucházet o pořádání letních olympijských her v roce 2032. [celá zpráva]

Severokorejský vůdce Kim Čong-un současně přislíbil, že v blízké budoucnosti navštíví Soul.

Pokud se tak stane, bude prvním severokorejským vůdcem, který od konce druhé světové války navštíví jihokorejskou metropoli, připomněla agentura AP.

Jihokorejská agentura Jonhap mezitím oznámila, že ministři obrany obou korejských států podepsali rozsáhlou vojenskou dohodu, která pomůže snížit vzájemné napětí a předejít náhodným střetům. Uvádí se v ní mimo jiné, že se podél společné námořní i pevninské hranice vytvoří nárazníkové zóny, díky nimž se bude vyhroceným situacím předcházet.

Zřídí se také společný vojenský výbor, jeho úkolem bude riziko hrozeb vyhodnocovat a společnou komunikací náhodným střetům předcházet. Koreje budou v pohraničí rovněž společně pátrat po vojácích padlých během korejské války na počátku 50. let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám