Hlavní obsah

K Filipínám se blíží mocný tajfun, deset miliónů lidí je v ohrožení

Na Filipíny se žene mohutný tajfun Mangkhut. V jeho cestě žije na deset miliónů lidí, úřady proto evakuují už tisíce z nich. Tajfun se blíží k provincii Cagayan, která je jednou z hlavních filipínských zemědělských oblastí. Navíc nyní začíná doba sklizně rýže a kukuřice. Rolníci se před příchodem tajfunu narychlo snaží zachránit ze sklizně, co se dá.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: K Filipínám se blíží mocný tajfun, tisíce lidí se evakuujíVideo: Reuters

 
Článek

V současné době se bouře nachází nad Pacifikem, asi 720 kilometrů od filipínských břehů. Jako první by měl tajfun v sobotu zasáhnout severní provincii Cagayan na ostrově Luzon. Vichry živlu dosahují rychlosti 205 kilometrů v hodině a v nárazech až 255 kilometrů za hodinu.

Ve dráze tajfunu žije zhruba deset miliónů lidí. „Máme obavy o lidi, kteří na Filipínách žijí v trase této ničivé bouře, včetně těch, které několikrát vyhnaly z domovů monzunové deště v červenci a v srpnu,“ uvedl ředitel filipínské pobočky Červeného kříže Richard Gordon s tím, že pracovníci jeho organizace jsou v pohotovosti.

Filipínské úřady zahájily ve čtvrtek evakuaci tisíců lidí. V ohrožených oblastech byly uzavřeny školy.

Foto: Lauren Dauphin, ČTK/AP

Na Filipíny se žene mocný tajfun

Následky tajfunu již pocítili obyvatelé amerického tichomořského ostrova Guam, přes který se Mangkhut přehnal v noci na úterý. Na ostrově porážel stromy a způsobil záplavy a rozsáhlé výpadky dodávek elektřiny. Bez proudu se ocitlo 80 procent ostrova, do čtvrtečního rána ale byly dodávky obnoveny.

Hrozí silné lijáky

Pás s deštěm, který tajfun provází, je široký 900 kilometrů a lijáky by mohly na Filipínách způsobit sesuvy půdy a povodně, varoval filipínský meteorologický ústav.

Meteorologové předpokládají, že po přechodu přes Filipíny bude tajfun postupovat k Hongkongu a jihu Číny, kam by měl dorazit v neděli, pokud si udrží dosavadní kurz.

V roce 2013 zpustošil centrální část Filipín tajfun Haiyan, který si vyžádal více než 7300 mrtvých či pohřešovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám