Hlavní obsah

Kim jaderný program nezastavil, varuje agentura pro atomovou energii

Severní Korea neplní slib, který dal její vůdce Kim Čong-un během červnového historického summitu v Singapuru americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, a nadále pokračuje v jaderném programu. Ve své zprávě před tím varuje Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE), napsala v úterý agentura AFP s tím, že má dokument k dispozici.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un sleduje start rakety Hwasong-12

Článek

„Pokračování a vývoj jaderného programu Korejské lidově demokratické republiky je nanejvýš znepokojující,” uvádí generální tajemník MAAE Jukija Amano ve zprávě, která má být podle AFP v září poskytnuta na konferenci MAAE.

K denuklearizaci Korejského poloostrova se Kim Čong-un zavázal na singapurském summitu s USA 12. června. [celá zpráva] Americký prezident Donald Trump mu za to slíbil bezpečnostní záruky. [celá zpráva]

Naděje se rozplývají

Po historickém summitu vrcholných představitelů USA a KLDR se zdálo, že Severní Korea své závazky splní. Nejprve před zraky západních novinářů zlikvidovala jadernou střelnici [celá zpráva] a následně vydala do Spojených států ostatky amerických vojáků, kteří v Koreji padli během války. [celá zpráva]

Na konci července ale přišly západní tajné služby s tím, že Severokorejci pokračují ve vývoji balistických raket [celá zpráva], a Mezinárodní agentura pro atomovou energii teď varuje, že Kim Čong-un pokračuje i v jaderném programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám