Hlavní obsah

Ebola se dál šíří Kongem, zdravotníci jsou bezradní

Kinshasa

Kongem se nadále šíří epidemie obávané krvácivé horečky ebola. Podle informací Světové zdravotnické organizace, která se odkazuje na konžské ministerstvo zdravotnictví, v provincii Severní Kivu infekci podlehlo již 41 lidí. Nakaženo je 57 dalších, z toho 30 případů je laboratorně potvrzených a 27 pravděpodobných.

Foto: Stringer, Reuters

Pracovníci Světové zdravotnické organizace se připravují na boj s obávanou nákazou ve městě Beni.

Článek

Podchycení epidemie komplikuje fakt, že v oblasti zuří ozbrojený konflikt. „Po tamní návštěvě mám ještě větší obavy. Epidemie je nebezpečnější proto, že ve východním Kongu, v (provincii) Severní Kivu hrozí bezpečnostní riziko,“ cituje stanice CNN generálního ředitele Světové zdravotnické organizace Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse.

Kvůli probíhajícím bojům na východě Konga opustily své domovy tisíce lidí. A právě početné skupiny migrujících obyvatel představují rizikový faktor. Vysoce nakažlivá a zpočátku složitě identifikovatelná nákaza se tak může dostat například do utečeneckého tábora či velkého města.

Zdravotníci se k ohnisku nemohou dostat

Již druhá letošní epidemie v Kongu propukla na začátku srpna. Ohnisko nákazy se nachází v místech, kam není kvůli náročnému terénu, špatné infrastruktuře a probíhajícím bojům možný přístup.

„Prostředí přispívá k volnému šíření eboly, protože v té oblasti jsou nepřístupná místa zvané červené zóny, kde působí ozbrojené skupiny,“ konstatoval Ghebreyesuse.

Strach z šíření eboly za hranice

V Severním Kivu se už dvacet let bojuje. Do bojů je zapojeno sto různých vzbouřeneckých a kmenových milicí. Před násilím utekl z osmimiliónového Severního Kivu do sousedních provincií milión lidí. Skončili v Tanzanii, Ugandě a Burundi. Peter Salarna ze Světové zdravotnické organizace varoval, že mezi uprchlíky by se mohli objevit nakažení, protože lidé z oblasti, kterou označil za „válečnou zónu“, před boji stále utíkají.

Foto: Reuters

Zdravotní středisko a porodnice v Mangině

Ebola patří mezi krvácivé horečky. Poprvé byla zaznamenána na severu Konga v roce 1976. Virus způsobuje zvýšenou teplotu, zvracení, průjem a svalové bolesti, vnitřní a vnější krvácení a někdy i rozklad tkání. Úmrtnost se pohybuje podle kmene mezi 30 až 90 procenty. Lék na ebolu neexistuje, ale slibné jsou výsledky testů vakcíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám