Hlavní obsah

Severní Korea pokračuje v jaderném programu a vyváží zbraně, potvrdila OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Tajná zpráva OSN obvinila Severní Koreu, že nadále pokračuje ve svém jaderném a raketovém programu a porušuje rezoluce Rady bezpečnosti týkající se hospodářských sankcí. Na jejím přístupu nic nezměnily ani sliby dané vůdcem Kim Čong-unem americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a jihokorejskému prezidentovi Mun Če-inovi. KLDR navíc nadále nabízí své zbraně na prodej.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un u balistické rakety Hwasong-15

Článek

Zpráva OSN, k níž se dostaly agentura Reuters a televize CNN, potvrdila nedávná sdělení amerického ministra zahraničí Mika Pompea, že KLDR nepostupuje v odzbrojovacím procesu, jak slíbila: „Nezastavila svůj jaderný a raketový program a pokračuje v porušování rezolucí Rady bezpečnosti velkým nárůstem nelegálního obchodu s ropnými produkty a s uhlím, které se překládají na moři z lodi na loď.“

KLDR prodává zbraně

Podle zprávy OSN, kterou sepsali nezávislí experti monitorující realizaci sankcí OSN uvalených Radou bezpečnosti, se KLDR navíc snaží prodat své zbraně ”řadě blízkovýchodních a afrických států”. Severní Korea se „pokusila dodat ruční a lehké zbraně přes zahraniční zprostředkovatele do Libye a Súdánu“, stojí v textu.

Vztahy se vzbouřenými jemenskými šíitskými Húsíi dokumentuje dopis z 13. července 2016, v němž vůdce jemenských vzbouřenců zve Severokorejce na schůzku do Damašku, „aby projednali otázky předání technologie a další témata, kde mají společné zájmy“. Neplyne z toho, o jaké technologie se jedná, ale Húsíové vyrábějí vlastní balistické rakety odvozené ze scudů, které vystřelují na Saúdskou Arábii.

Foto: Joseph Nair, ČTK/AP

Ministři zahraničí USA a KLDR Mike Pompeo a Ri Jong-ho

„Zakázaná vojenská spolupráce mezi Severní Koreou a Sýrií pokračuje v nezmenšené míře,“ uvedly spojené národy.

Severokorejští experti nejen Syřanům dodávaly balistické rakety, ale v minulosti jim dokonce pomáhali s jejich jaderným programem, než izraelský nálet zničil budovaný syrský reaktor.

Obcházení embarga

Podle OSN tak režim v Pchjongjangu „ignoruje“ loňské zákazy dovážet ropu a ropné deriváty i vyvážet uhlí. Podle OSN nezákonně dovezla Severní Korea nejméně 500 000 barelů ropy, které se přečerpaly mezi loděmi na moři. Takto KLDR vyvážela i své uhlí. Lodě použité k obcházení sankcí mají podle OSN „neuvěřitelně vyspělou techniku, jak uniknout detekci“. Mimo jiné jsou vybaveny zařízením, které pozměňuje automatické vysílání o poloze. Spojené státy tento obchod, kdy se zboží překládá na moři z jedné lodi na druhou, doložily fotografiemi.

Severní Korea podle zprávy také porušuje zákaz vývozu textilu, když mezi říjnem 2017 a březnem 2018 exportovala zboží v ceně více než 100 miliónů dolarů.

Severní Koreu kryje Moskva

Podle Pompea pomáhá Severní Koreji obcházet sankce Rusko. „Viděli jsme zprávy, že Rusko umožnilo společné podniky se Severní Koreou a že vydalo nová pracovní povolení pro severokorejské dělníky. To je vážná věc, musíme ji projednat s Moskvou. Vydávání nových pracovních povolení Rusko popřelo. Prý jde jen o povolené prodloužení stávajících smluv.[celá zpráva]

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v sobotu v Singapuru varoval Rusko, Čínu a další země před jakýmkoli porušováním mezinárodních sankcí uvalených na Severní Koreu za její zbrojní programy.

Ri a Pompeo si potřásli rukou

Šéf severokorejské diplomacie Ri Jong-ho, který se v Singapuru účastní jednání ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), zareagoval prohlášením, že nejnovější kroky USA jsou ”alarmující”.

„Navzdory opatřením dobré vůle přijatým Severní Koreou Washington hlasitě volá po zachování sankcí, čímž prozrazuje hnutí v USA, která se chtějí vrátit zpět, daleko od záměrů svého vůdce,” citovala z prohlášení severokorejského ministra agentura AFP.

Pompeo a Ri Jong-ho se v Singapuru formálně nesešli, na okraj jednání si ale potřásli rukama a vyměnili pár slov a úsměvů, informovala agentura Reuters.

Americký diplomat Sung Kim, který hrál významnou roli v jednáních USA se Severní Koreou, Riovi v Singapuru předal dopis prezidenta Trumpa pro severokorejského vůdce Kim Čong-una. Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertové šlo o Trumpovu odpověď Kim Čong-unovi.

Výběr článků

Načítám