Hlavní obsah

V Indonésii po zemětřesení evakuovali přes 500 turistů

Jakarta

Více než 500 turistů bylo evakuováno ze sopky Rinjani v Indonésii, kde zůstali uvězněni po silném zemětřesení, které v neděli zasáhlo ostrov Lombok. S odkazem na sdělení indonéských úřadů o tom informovala agentura AFP. Otřesy půdy o síle 6,4 stupně si podle nejnovější bilance vyžádaly v Indonésii 17 obětí na životech a přes 335 zraněných.

Foto: Antara Foto, Reuters

Turisté, kterým se podařilo dostat se z nejvyšší hory ostrova Lombok poté, co je tam uvěznilo zemětřesení.

Článek

Podle nejnovějšího sdělení indonéských úřadů bylo evakuováno 543 turistů a všichni jsou v dobrém zdravotním stavu. Většina z nich sestoupila k úpatí sopky v pondělí večer.

Do evakuace lidí z hory vysoké 3726 metrů byly zapojeny stovky záchranářů. Správa národního parku uvedla, že se podařilo zprůchodnit hlavní stezku vedoucí z vrcholu. Turistům sestupujícím z vrcholu vrtulníky shazovaly zásoby. Podle úřadů se stovkám turistů podařilo sestoupit už v neděli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo nejméně 16 obětíVideo: Reuters

Zemětřesení v neděli poničilo přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, na níž zůstali v noci na pondělí uvězněni turisté z Thajska, Francie, Nizozemska, Španělska, Německa, Spojených států a Malajsie. České ministerstvo zahraničí v pondělí uvedlo, že podle aktuálních údajů úřadů na Lomboku nejsou mezi turisty uvězněnými na hoře Rinjani žádní Češi.

Ohnisko bylo v malé hloubce 

Ohnisko zemětřesení, které v neděli udeřilo v 06:47 místního času (00:47 SELČ), se nacházelo v poměrně malé hloubce sedmi kilometrů. Podle indonéského geofyzikálního a meteorologického úřadu bylo doposud zaznamenáno více než 120 následných otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl intenzity 5,7 stupně. Otřesy poškodily mnoho domů.

Guvernér ostrova Lombok vyhlásil v oblasti třídenní stav nouze, během kterého budou probíhat ve zvýšené míře záchranářské a odklízecí práce.

Infrastruktura na Lomboku nebyla v důsledku zemětřesení vážněji narušena. Na sopku Rinjani je ale kvůli hrozícím sesuvům půdy zakázán vstup.

Zemětřesení jsou v Indonésii poměrně častá. Tento ostrovní stát se nachází v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence) na střetu kontinentálních desek. V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu tsunami, která zabila na 230.000 lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám