Hlavní obsah

V Indonésii zachraňují po zemětřesení z hory na 800 turistů

Aktualizováno

Na indonéském ostrově Lombok pokračují záchranné práce po nedělním zemětřesení, které si podle nejnovější bilance vyžádalo 16 obětí. Žádný Čech ani občan Evropské unie mezi oběťmi není, uvedlo české ministerstvo zahraničí. Otřesy o síle 6,4 stupně ale poničily přístupové cesty na nejvyšší horu ostrova, kde zůstalo uvězněno několik stovek turistů, napsala agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zemětřesení v Indonésii si vyžádalo nejméně 16 obětíVideo: Reuters

 
Článek

Místní úřady uvedly, že se zatím podařilo z hory evakuovat na 250 lidí, přičemž celkem jich tam uvázlo 820, z nichž 637 byli cizinci, převážně Francouzi a Nizozemci. Na záchraně lidí z hory se podílejí dvě helikoptéry, část by se měla dostat dolů jednou ze stezek, kterou zemětřesení nezničilo.

„Podle aktuálních údajů úřadů na Lomboku nejsou mezi těmito turisty žádní občané České republiky,” uvedla na dotaz Novinek mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Ohnisko nedělního zemětřesení, které udeřilo v 6:47 místního času (00:47 SELČ), se nacházelo v poměrně malé hloubce sedmi kilometrů. Podle indonéského geofyzikálního a meteorologického úřadu bylo doposud zaznamenáno více než 120 následných otřesů. Nejsilnější z nich dosáhl intenzity 5,7 stupně.

Nejvíce byla otřesy zasažena východní oblast ostrova Lombok. Guvernér ostrova vyhlásil v oblasti třídenní stav nouze, během kterého budou probíhat ve zvýšené míře záchranářské a odklízecí práce.

„Infrastruktura na Lomboku nebyla v důsledku zemětřesení nijak vážněji narušena, v místě funguje telefonické i internetové spojení, nedošlo k dlouhodobějšímu výpadku elektřiny,” uvedlo ministerstvo zahraničí s odkazem na místní úřady.

Zemětřesení jsou v Indonésii poměrně častá. Tento největší ostrovní stát světa se nachází v Tichém oceánu v pásmu takzvaného ohnivého kruhu (prstence) na střetu kontinentálních desek. V prosinci 2004 spustilo mohutné zemětřesení u pobřeží ostrova Sumatra ničivou vlnu tsunami, která zabila 230 tisíc lidí v desítce zemí, nejvíce v Indonésii.

Reklama

Výběr článků

Načítám