Hlavní obsah

KLDR pokračuje v produkci jaderného materiálu. I přes slib Trumpovi

Washington

V Singapuru sice severokorejský vůdce Kim Čong-un s Donaldem Trumpem potvrdil dohodu s Jižní Koreou, ve které sliboval jaderné odzbrojení, podle amerických tajných služeb však KLDR v poslední měsících dále rozvíjí svá jaderná zařízení a zvyšuje produkci štěpného materiálu, uvedla v pátek televize NBC.

Foto: Nová Čína, Reuters

Komplex v v Jongbjonu před likvidací chladící věže

Článek

Agenti podle televize nesdílejí názor amerického prezidenta Donalda Trumpa, že po jeho schůzce se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem z 12 června „tu už nepanuje jaderná hrozba ze strany Severní Koreje“. [celá zpráva]

Severokorejci sice podle nejmenovaného amerického činitele obeznámeného s posledními zjištěními tajných služeb zastavili raketové a jaderné zkoušky, ale ”neexistuje důkaz, že by omezovali počet a výrobu jaderných zbraní”. „Existuje naprosto jasný důkaz o tom, že se (Pchjongjang) snaží Spojené státy oklamat,” řekl NBC tento zdroj.

Pět představitelů amerických zpravodajských a služeb uvedlo, že KLDR zvýšila produkci obohaceného uranu v jaderném středisku Jonbjon, a to i v době, kdy se chystaly oba summity.

Areál v Jongbjonu se modernizuje

Satelitní snímky z 21. června, které zkoumali experti z univerzity Johnse Hopkinse, ukázaly, že v Jongbjonu bylo „v rychlých krocích“ realizováno mnoho vylepšení. Byla provedena úprava chlazení pětimegawattového reaktoru produkujícího plutonium, ale zatím se však vypouští méně vody než normálně, takže není jasné, zda už je reaktor v plném provozu, uvedli experti v článku na specializovaném webu 38North.

Nejasný je i osud radiochemické laboratoře, kde se získává plutonium z vyhořelých palivových tyčí, ale nedaleká tepelná elektrárna pracuje normálně a u její věže byla postavena nová budova.

Přibývající skvrny na střeše hal s centrifugami svědčí o tom, že se v nich nadále obohacuje uran.

Pokračuje dostavba nového lehkovodního reaktoru, který však zatím ještě nebyl spuštěn. Vzniklo u něj několik staveb.

Od konce roku 2017 byly postaveny také dvě nové budovy u továrny na výrobu radioizotopů, přičemž do jedné vede vlečka. Přibyla také potrubí propojující jednotlivé objekty.

Potřesení rukou a vágní prohlášení nestačí

I když Severní Korea zničila tunely na jaderné střelnici, stavební aktivity v Jongbjonu ukazují, že KLDR nemusí mínit vážně vágní slib denuklearizace. [celá zpráva]

Podle amerických tajných služeb se severokorejský režim snaží získávat od Trumpovy administrativy ústupky, svých jaderných zbraní se však nemíní vzdát, protože je stále považuje za nezbytné pro své přežití.

„V Jongbjonu pokračuje vylepšování infrastruktury,“ uvedla editorka stránky 38North věnované Severní Koreji Jenny Townová. „Podtrhuje to, že je potřeba skutečná dohoda a ne jen prohlášení o vznešených cílech.“ I televize CNN v komentáři upozorňuje, že potřesení rukou s Kimem na denuklearizaci nestačí.

NBC se kvůli svým zjištěním obrátila na Bílý dům, ale ten nevyhověl žádosti o reakci.

Reklama

Výběr článků

Načítám