Hlavní obsah

Na Mezinárodní vesmírnou stanici přistála čerstvá posádka

• Aktualizováno

K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dorazila raketa Sojuz se třemi lidmi na palubě. Na orbitální laboratoř letí ruský kosmonaut, německý inženýr a lékařka z amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Záznam: Přílet astronautů na Mezinárodní vesmírnou staniciVideo: NASA TV

 
Článek

Nosná raketa Sojuz se stejnojmenným modulem Soyuz MS-09 pro tříčlennou posádku opustila hangár v Bajkonuru už v pondělí. Sojuz se připravoval dva dny a ve středu odstartoval ze stejného místa, z něhož se v roce 1961 vypravil ke hvězdám první kosmonaut světa Jurij Gagarin.

Velitelem posádky je 43letý Rus Sergej Prokopjev. Jde o bývalého vojenského letce, jenž míří do vesmíru poprvé.

I Američanka Serena Auñónová se na oběžnou dráhu podívá poprvé, byť je u NASA už od roku 2009. Zástupce Evropské vesmírné agentury (ESA) z Německa Alexander Gerst letí podruhé a na ISS bude plnit roli palubního inženýra.

Výměna stráží

Trojice čerstvých astronautů na ISS střídá Američana Scotta Tingleho, Japonce Norišigeho Kanaje a Rusa Antona Šakaplerova. Ti na oběžné dráze strávili 532 dní a v neděli se úspěšné vrátili na Zemi.

Nové obyvatele Mezinárodní vesmírné stanice na orbitě přivítá zbývající osazenstvo – velitel Andrew Feustel a jeho kolega Ricky Arnold, oba ze Spojených států, a Oleg Artěmjev z Ruska.

Reklama

Výběr článků

Načítám