Hlavní obsah

30 praporů, 30 letek, 30 plavidel do roku 2020, schválilo NATO

Aktualizováno

Ministři obrany členských zemí Severoatlantické aliance ve čtvrtek schválili program zvýšení bojové připravenosti. Řekl to generální tajemník aliance Jens Stoltenberg s tím, že do roku 2020 bude mít NATO v případě potřeby do 30 dní k dispozici 30 mechanizovaných praporů, 30 letek a 30 bojových plavidel.

Foto: Pool, Reuters

Americký ministr obrany Jim Mattis (druhý zprava) a kanadský protějšek Harjit Sajjan (druhý zleva) na jednání zemí NATO.

Článek

"Nebudou to nové jednotky, ale půjde o zvýšení připravenosti sil, které aliance již nyní má," vysvětlil Stoltenberg s tím, že NATO chce mít stávající síly rychleji připravené k operačnímu nasazení. Plán má označení "čtyři třicítky".

Stoltenberg se na tiskové konferenci věnoval také výdajům členských zemí na armádu. V minulosti společně se Spojenými státy vyzýval alianční země, aby více investovaly do obrany a aby ve výdajích plnily cíl v podobě dvou procent HDP.

"Všichni spojenci skončili se škrty. Všichni spojenci zvyšují výdaje na armádu," řekl Stoltenberg s tím, že většina členů má plán, jak hranice dvou procent HDP dosáhnout do roku 2024. Dodal také, že výdaje na obranu v rámci celé aliance rostou čtvrtým rokem v řadě.

Za ČR se jednání účastnila ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO). Česko podle programového prohlášení vznikající vlády chce výdaje zvyšovat postupně a v roce 2021 chce investovat do obrany 1,4 procenta HDP, nyní je to zhruba jedno procento.

Reklama

Výběr článků

Načítám