Hlavní obsah

Kim splnil slib. Severní Korea zlikvidovala jadernou střelnici

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea za přítomnosti zahraničních novinářů provedla ve čtvrtek operaci, při níž údajně zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko. Likvidace komplexu, kde země testovala jaderné bomby, je pokládána za jeden ze vstřícných kroků, který předchází plánované průlomové schůzce vůdce KLDR Kim Čong-una s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky testovacího jaderného komplexu v severokorejském Pchunggje-ri Video: Reuters

 
Článek

„Vyšplhali jsme do hor a pozorovali detonaci. Odpočítávali – tři, dva jedna. Byla to obrovská exploze, mohli jsme ji cítit. Dolétl na nás prach a cítili jsme teplo. Bylo to extrémně hlučné. Pozorovací věž (v komplexu) to rozmetalo napadrť,“ popsal reportér Sky News Tom Cheshire, který historickou událost na základě pozvání Severokorejců sledoval přímo na místě.

Výbuchy tunely jaderné testovací lokality otřásaly několik hodin. Exploze se zaměřily na tři tunely vedoucí do podzemního testovacího zařízení a na řadu pozorovacích věží v jejich okolí, uvedla AP. Vstupy se při explozích zhroutily, čímž byly tunely zablokovány.

Zničení střediska mohli přihlížet novináři z Číny, Británie, Ruska, Spojených států a Jižní Koreje. KLDR se ale dočkala kritiky za to, že k demolici nepřizvala mezinárodní inspektory.

Foto: ČTK/AP

Záběr na střelnici ze začátku letošního května

Dojednání osobní schůzky mezi Trumpem a Kim Čong-unem bylo po měsících eskalace napětí na Korejském poloostrově považováno za průlom a obrovský diplomatický úspěch. [celá zpráva]

Z diktátora beránek?

Dalším vstřícným krokem KLDR bylo propuštění tří vězněných Američanů. Termín schůzky Trump oznámil na Twitteru právě poté, co se s nimi z KLDR vrátil ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Ten v Pchjongjangu dojednával i podrobnosti schůzky.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na snímku z května 2018

Za důkaz zmírnění napětí byla považována už návštěva Kimovy sestry na zimní olympiádě, kterou pořádali Jihokorejci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám