Hlavní obsah

Americký diplomat v Číně se stal obětí záhadného akustického útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking/Washington

Americké ministerstvo zahraničí varovalo členy své diplomatické mise v Číně, aby se měli na pozoru před záhadnými zvuky či vidinami. Pokud něco takového zaznamenají, mají to neprodleně hlásit. Jeden ze zaměstnanců amerického konzulátu ve městě Kuang-čou totiž pocítil v budově úřadu slabé, ale abnormální zvuky a tlak, který mu způsobil lehké poškození mozku. Ve středu o tom informovala stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poškozený Američan byl poslán domů, kde se podrobí vyšetření odborníků. Pro ostatní zaměstnance platí varování.

„Pokud v Číně zaznamenáte neobvyklé zvuky a zdravotní problémy, nepátrejte po zdroji zvuku, ale odeberte se na místo, kde ho neuslyšíte,“ nabádá americká diplomatická mise v Číně.

Podobné útoky na Kubě

Podobnými sonickým útokům byli loni v listopadu vystaveni američtí diplomaté na Kubě, kde šlo o hromadný fenomén. Při záhadných útocích utrpělo újmu 24 Američanů. Jednotlivé případy se od sebe velmi lišily, od vážného poškození či ztráty sluchu až po závratě, únavu, neschopnost soustředění či nevolnost. [celá zpráva]

Diplomaté byli mnohdy po velmi krátkém pobytu v Havaně nuceni vrátit se do vlasti, připomněla ČTK. Spojené státy proto v lednu letošního roku vyhostily patnáct kubánských diplomatů. [celá zpráva]

Washington ale uvedl, že nemá důvod případy spojovat, ani z ničeho neobviňuje čínskou vládu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám