Hlavní obsah

Při útoku na pravoslavný chrám v Grozném zemřelo sedm lidí

Aktualizováno

Nejméně sedm lidí v sobotu zemřelo při útoku na pravoslavný chrám v čečenské metropoli Grozném. Oběťmi jsou všichni čtyři útočníci, dva policisté a jeden návštěvník chrámu. S odvoláním na čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova a úřady o tom informovala ruská média.

Foto: Sputnik, Reuters

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov

Článek

Do pravoslavného chrámu archanděla Michaela v centru Grozného vtrhli čtyři vzbouřenci „s cílem zmocnit se věřících jako rukojmích”, oznámil podle agentury TASS Kadyrov.

„Všichni čtyři byli zabiti při speciální operaci zahájené okamžitě bezpečnostními silami,” uvedl rovněž. Dodal, že o život přitom přišel i jeden policista a jeden věřící utrpěl zranění.

Nejmenovaný činitel čečenské police později agentuře TASS telefonicky upřesnil, že při přepadení chrámu v Grozném jeden věřící zemřel a další byl zraněn.

Následně ruský Vyšetřovací výbor, který je obdobou amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), sdělil, že při incidentu zemřeli dva policisté a další dva utrpěli zranění. Útočníci byli vyzbrojeni noži a puškami. Policejní zdroj agentury Interfax se zmínil ještě o zápalných lahvích.

Po první válce v Čečensku v letech 1994 až 1996 se tamní separatistické povstání postupně islamizovalo a rozšířilo se do dalších oblastí. Následně přerostlo v islamistické hnutí aktivní na celém severním Kavkazu.

Reklama

Výběr článků

Načítám