Hlavní obsah

Čínský prezident bude moci vládnout doživotně, parlament posvětil změnu ústavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínský parlament v neděli na svém plenárním zasedání podle očekávání schválil návrh změny ústavy, která umožní prezidentu Si Ťin-pchingovi vládnout neomezeně dlouhou dobu.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Z čínské ústavy zmizí pasáž, která omezuje výkon funkce prezidenta na deset let.

Návrh Čínské komunistické strany posílí pozici současné hlavy státu Si Ťin-pchinga. Ten bude moci nyní vládnout neomezeně.

Prezidentovi nyní končí jeho druhé volební období v roce 2023.

Pětice pochybujících

Jak uvedla agentura Reuters, od bezmála 3000 delegátů získal jen dva hlasy proti, tři delegáti se hlasování zdrželi.

Si Ťin-pching se dostal do čela strany koncem roku 2012 a soustředil od té doby ve svých rukou tolik moci, jako žádný jiný čínský vůdce nejméně za posledních 25 let. Prezidentem je od března 2013.

Západ a čínská opozice prezidenta kritizují, že jeho působení v čele země je provázeno návratem kultu osobnosti kolem hlavy státu a také posílením represí vůči obráncům demokracie a lidských práv.

Jako za Mao Ce-tunga, bojí se někteří

V Číně je prezident stále nesmírně populární, mimo jiné díky svému nesmlouvavému tažení proti korupci. Proti plánu na jeho možné doživotní vládnutí ale vystoupila řada lidí na internetu, kteří varovali před nástupem diktatury ve stylu KLDR a návratu k éře Mao Ce-tunga.

Poslanci budou hlasovat i o návrhu komunistické strany zakotvit do ústavy „myšlenky Si Ťin-pchinga o socialismu čínského typu v nové éře”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám