Hlavní obsah

Zuma a jeho klan JAR téměř zruinovali

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za roky v čele kleptokratické elity vyplenil nejbohatší zemi Afriky tak, že balancuje na pokraji bankrotu. Déle než osm let čeká Meshak Shinthlangu (39) na svou mzdu. Každý den vysedává před domkem z pálených cihel, a jak běží čas, poslední jiskry jeho naděje hasnou.

Foto: ČTK/AP

Jihoafrický prezident Jacob Zuma oznámil ve čtvrtek svvou okamžitou rezignaci

Článek

„Obelhali nás a okradli,“ hněvá se strojní zámečník ze zlatého dolu v Grootylei, asi hodinu jízdy od Johannesburgu, jihoafrické hospodářské metropole.

„Přijel v černé hondě s tmavými skly. Spustil okénko, odklepal si popel z nejfajnovějšího doutníku a řekl, že nás zachrání,“ popisuje. „Khulu, ta svině!“

Myslí tím Khulumbuse Zumu (46), synovce čerstvého exprezidenta Jacoba Zumy (75).

Stát jim sloužil jako dojná kráva

„Khulu“ spolu s Zondou Mandelou (31), takto vnukem národního hrdiny Nelsona Mandely, si pořídili dva insolventní, avšak provozuschopné zlaté doly včetně toho v Grootylei, aniž za ně zaplatili. Vytěžené zlato za deset miliónů dolarů nechali zmizet, z dolů odvezli veškeré zařízení – pak už 5300 horníků nevidělo ani rand.

„Khulu“ pak oficiálně zbankrotoval. Meshak Shinthlangu občas narazí na jeho fotografie v novinách: jednou je na nich v golf klubu pro VIP, jindy na párty v paláci jako z antického Říma. Ruce plné zlatých prstenů s diamanty, kolem krásné společnice, zkrátka sladký život nových zbohatlíků. „Lidi jako on jsou nedotknutelní,“ řekl týdeníku Der Spiegel bývalý horník.

Khuluova strýce Jacoba Zumu ve středu tlak veřejnosti i spolustraníků z Afrického národního kongresu (ANC) nakonec donutil rychle odstoupit. Za roky v čele nové kleptokratické elity vyplenil nejbohatší zemi Afriky tak, že balancuje na pokraji bankrotu.

Pravin Gordhan (68), loni vyhozený ministr financí, odhadl, že část špiček ANC nabalená na Zumův klan rozkradla v přepočtu kolem 350 miliard korun. Státní dráhy, pošta, dodavatel energie Eskom, aerolinky se ocitly před krachem. Prezidentovi chráněnci si rozebírali lukrativní státní zakázky, nechávali si vyplatit pohádkové zálohy – a tím to skončilo.

Zuma, jemuž lidé přezdívali Thief-in-Chief (Náčelník zlodějů), to měl pojištěné – tajnou službu, speciální policejní jednotky i generální prokuraturu obsadil svými věrnými, aby se ochránil před případným trestním stíháním. Už dříve mu přitom vážně hrozila žaloba, mimo jiné kvůli podvodům a zpronevěře v 783 případech. Než ale převzal v květnu 2009 úřad prezidenta, justice vyšetřování za podivných okolností zastavila.

Naplní nástupce Ramaphosa naděje?

Investigativní novinář Justice Malala (47) tvrdí, že strana ANC, jíž bezpodmínečně věřil, zničila jihoafrickou společnost. „Politici jako Zuma se nepovažují za korupčníky. Mají za to, že si zaslouží bohatství jako odměnu za boj proti apartheidu plný obětí,“ říká Malala. Vybavuje si mantry mnoha členů ANC, které slýchával po převzetí moci:

„Nebojovali jsme, abychom zůstali chudí“ či „Teď přišel náš čas se nasytit“. Nejen Malala se teď upíná k Cyrilu Ramaphosovi (65), předsedovi ANC, který včera převzal prezidentský úřad. Tento Mandelův spolubojovník a favorit uspěl skvěle jako podnikatel, jeho majetek se odhaduje na 450 miliónů dolarů (9,2 mld. Kč). „Vystupuje umírněně, rozumí ekonomice – a není zatížen korupčními skandály, tedy – pokud je známo,“ charakterizoval ho list The Guardian.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám