Hlavní obsah

Za lynč studenta nařčeného z rouhání oběsí vraha, třicet dalších lidí půjde do vězení

Haripúr

Jednatřicet lidí bylo ve středu odsouzeno v Pákistánu za lynč univerzitního studenta, který byl spolužáky křivě obviněn z rouhání. Jeden obžalovaný dostal u soudu v Haripúru trest smrti oběšením, pět lidí bylo odsouzeno k doživotí a dalších 25 k čtyřletému trestu odnětí svobody. Informovala o tom agentura Reuters. Dalších 26 lidí soud zprostil obvinění.

Foto: Reuters

Pákistánští policisté střeží věznici v Haripúru, kde se konal proces kvůli lynči studenta.

Článek

Třiadvacetiletý student žurnalistiky Mašal Chán byl loni v dubnu vyvlečen stovkami dalších studentů z koleje ve městě Mardan na severozápadě země v neklidné provincii Chajbar-Paštunkvá, kde působí radikálové. Důvodem bylo nařčení, že se rouhal. Dav ho svlékl donaha, bil ho holemi, skákal po něm a pak ho jeho spolužák Imran Alí zastřelil. Dav pak studentovo tělo znetvořil.

Zavražděný byl podle agentury Reuters známý jako zvídavý věřící intelektuál a humanista, který rád diskutoval o kontroverzních společenských, politických a náboženských tématech. Ve svém pokoji měl plakáty Marxe a Che Guevary a zeď popsanou slogany oslavujícími svobodu projevu. Útočníci ho napadli po hádce ohledně víry, kdy ho obvinili z rouhání.

Tvrzení, že dotyčný sdílel na sociálních sítích zprávy s rouhačským obsahem, se ale ukázala být nepodložená, napsala agentura AP.

U soudu stanulo 57 lidí; studenti, učitelé a další představitelé univerzity. Všichni vinu popírali. Trest smrti dostal spolužák, který ho zastřelil. Osmapadesátý obviněný je souzen v separátním procesu.

Chánův otec Ikbal si pro BBC postěžoval na vysoký počet lidí zproštěných obvinění. „Nechápu, jak mohlo být několik lidí očištěno navzdory videím a dalším jasným důkazům.“

Případ oživil otázky kolem zneužívání přísných zákonů týkajících se rouhačství v zemi. Za urážku islámu či proroka Mohameda hrozí v Pákistánu trest smrti, i když se nevykonává. Téma je to v nábožensky konzervativním Pákistánu tak citlivé, že se případ mnozí vysocí politici včetně premiéra Naváze Šarífa neodvážili komentovat, dokud nebylo prokázáno, že se oběť nerouhala.

Proces se konal za přísných bezpečnostních opatření ve věznici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám