Hlavní obsah

Sankce Kima nezastaví. Po jaderném arzenálu touží o to víc

– Pchjongjang

Severní Korea varovala Západ, že další ekonomické sankce jaderný program režimu Kim Čong-una nezastaví, ale naopak urychlí. V pondělí na to s odkazem na ministerstvo zahraničí KLDR upozornila stanice BBC.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un dohlíží na test balistické rakety odpalované z ponorky

Článek

Rozhodnutí Rady bezpečnosti OSN uvalit na KLDR další sankce Pchjongjang označil jako „extrémně zlý, neetický a nehumánní nepřátelský čin“.

Severokorejská agentura KCNA v pondělí vydala reakci tamního ministerstva zahraničí, v níž Američany a jejich spojence varuje před odvetnými opatřeními za sankce.

„Zintenzivnění snahy Spojených států a jejich vazalů uvalit sankce a prohloubit na nás tlak jen urychlí naše práce na úplném dokončení našeho jaderného arzenálu. Smyslem sankcí je zneškodnit severokorejský lid, systém a vládu,“ napsala KCNA.

Foto: David Ryneš, Novinky

Odhadovaný dostřel severokorejských raket

Právě severokorejský režim diktátora Kim Čong-una bude ústředním tématem Valného shromáždění Spojených národů, které se koná tento týden v USA. Situace na korejském poloostrově je čím dál vyhrocenější, přičemž KLDR pravidelně přilévá další olej do ohně jadernými testy a zkušebními odpaly balistických střel. [celá zpráva]

Americký prezident Donald Trump se přitom opakovaně nechal slyšet, že Spojené státy nepřipustí, aby se Severní Korea vyzbrojila jadernými zbraněmi. Zpravodajské služby ale varují, že KLDR už tohoto cíle dosáhla nebo je mu velmi blízko.

Zatím poslední test balistické střely Severokorejci uskutečnili v pátek, kdy jejich raketa přelétla přes japonský ostrov Hokkaidó. Rada bezpečnosti OSN tento krok označila za vysoce provokativní a zpřísnila sankce. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: KLDR zveřejnila záběry z posledního testu balistické raketyVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám