Hlavní obsah

Australská senátorka prolomila tabu, kojila v parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Australská senátorka Larissa Watersová na sebe během zasedání zákonodárců strhla pozornost. Nikoli však politickým projevem, ale tím, že přímo v jednacím sále začala kojit svou dvouměsíční dceru. Senát kojení povolil, ale žádná žena se dosud neodhodlala to vyzkoušet. Ve středu o tom informoval server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Potřebujeme víc dětí a rodičů v parlamentu. A potřebujeme také víc flexibilních a rodinám nakloněných pracovišť,“ prohlásila Watersová, která je členkou levicově orientované australské strany Zelených.

Není to poprvé, kdy se v australské politice dostalo na přetřes kojení. V roce 2015 vyzval tehdejší úřad předsedy vlády ministryni Kelly O'Dwyerovou, aby mateřské mléko pro své dítě odstříkávala a nechyběla na jednáních kabinetu.

Za Watersovou se nyní postavila i labouristická senátorka Katy Gallagherová. „Ženy to (kojení) dělají v parlamentech po celém světě. Budou mít i nadále děti, a pokud chtějí mít práci, být v práci a starat se o děti, realita je taková, že si na to budeme muset zvyknout,“ řekla.

Podobný rozruch vyvolala v roce 2016 španělská poslankyně za stranu Podemos Carolina Bescansaová. Za kojení během zasedání si tehdy vysloužila kritiku i pochvalu.

Anketa

Schvalujete kojení na veřejnosti?
Ano
77,8 %
Ne
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1668 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám