Hlavní obsah

Severní Korea a Malajsie si navzájem drží občany jako rukojmí

– Kuala Lumpur

Severní Korea v úterý oznámila, že dočasně zakázala občanům Malajsie opouštět její území. Chce tak prý zajistit bezpečnost svých diplomatů a občanů v Malajsii. Malajsie vzápětí odpověděla stejným zákazem pro Severokorejce. Informovala o tom agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malajsie zakázala severokorejským diplomatům opustit jejich ambasádu v Kuala LumpuruVideo: AP

 
Článek

Podle malajsijského premiéra Najiba Abdula Razaka Severní Korea prakticky drží občany jeho země jako rukojmí. Mezi KLDR a Malajsií panuje napětí kvůli nedávné vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una na letišti v Kuala Lumpuru. [celá zpráva]

„Tento odpudivý čin - vlastně drží naše občany jako rukojmí - je v naprostém rozporu s mezinárodním právem a diplomatickými normami,” uvedl Razak v prohlášení a vyzval KLDR, aby okamžitě propustila občany jeho země. Předseda vlády zároveň svolal zasedání bezpečnostní rady státu a nařídil policii, aby „zabránila všem severokorejským občanům v Malajsii v opuštění země, dokud si nebudeme jisti, že jsou všichni Malajsijci v Severní Koreji v bezpečí”.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Kim Čong-nam

Už před Razakovým vyjádřením oznámil na Twitteru odvetná opatření malajsijský vicepremiér Ahmad Zahid Hamidi. Podle agentury Reuters policie následně uzavřela okolí severokorejské ambasády v Kuala Lumpuru a dostala příkaz, aby z ní nikoho nepouštěla ven.

„Pokoušíme se zjistit identitu všech členů diplomatické mise,” uvedl náměstek malajsijského ministra vnitra Nur Jazlan Mohamed.

Už v pondělí Severní Korea oznámila, že malajsijský velvyslanec bude vyhoštěn ze země. Reagovala tím na víkendové rozhodnutí Malajsie vypovědět ze země ambasadora KLDR.

Foto: Reuters

Obviněné 28letá Vietnamka Doan Thi Huong (vlevo) a 25letá Indonésanka Siti Aisyahová

Ředitel malajsijské policie mezitím oznámil, že Severokorejci, které chtějí vyšetřovatelé v souvislosti s vraždou Kim Čong-unova bratra Kim Čong-nama vyslechnout, se ukrývají na ambasádě KLDR v Malajsii.

„Jak ještě dlouho se chtějí na velvyslanectví ukrývat... je jen otázkou času, kdy vyjdou ven,” řekl novinářům policejní šéf Khalid Abu Bakar. Severokorejské úřady podle něj s vyšetřovateli nespolupracují.

Kim Čong-nama, bratra současného severokorejského vůdce Kim Čong-una a zároveň nejstaršího syna bývalého vůdce Kim Čong-ila, zabili 13. února na letišti v malajsijské metropoli. Malajsijští vyšetřovatelé dospěli k názoru, že ho usmrtil zakázaný bojový nervový plyn VX. Kim Čong-nam byl dlouhodobě pro severokorejskou vládu trnem v oku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám