Hlavní obsah

Na Sibiři po vypití pěny do koupele zemřelo už 60 lidí, vyhlášen stav nouze

Irkutsk

Počet lidí, kteří v Irkutské oblasti v Rusku zemřeli na otravu metanolem po vypití nápoje z pěny do koupele, stoupl na šedesát. Tamní gubernátor proto vyhlásil stav nouze. Celkově už se metanolem otrávilo více než sto lidí, přestože je na lahvičkách s pěnou jasně napsáno, že není k vnitřnímu užití. Informovala o tom agentura TASS.

Foto: Profimedia.cz

Lahvičky pěny do koupele, kterou se v Irkutsku otrávily už desítky lidí.

Článek

Gubernátor Sergej Jeroščenko s okamžitou platností zakázal prodej všech výrobků s obsahem alkoholu, které nejsou určené k pití. Zákaz bude platit do doby, než se objasní, jak k otravám došlo.

Jen ve městě Irkutsk, které se nachází na Sibiři 4200 kilometrů východně od Moskvy, se otrávilo 102 lidí a 58 z nich boj o život prohrálo. Policisté už v souvislosti s metanolem zadrželi jedenáct lidí a uzavřeli dvě nelegální výrobny.

Mohou za to vysoké daně, tvrdí odborníci

V ruských médiích se objevují komentáře odborníků, kteří zvyšující se prodeje nelegálního alkoholu a s tím související riziko přičítají vysokému daňovému zatížení lihovin, jejichž ceny v obchodech neustále rostou.

„Přehnali jsme to. Snížil se počet obchodů s alkoholem, je méně míst, kde je možné pořídit si lihoviny legálně. Prodejní doba se omezuje. Lidé si pak hledají jiné cesty,” řekl podle ČTK novinářům expert Alexej Něbolsin.

Otravy metanolem jsou v Rusku poměrně časté. Podle informací ruského federálního úřadu pro ochranu spotřebitele bylo po celé zemi za prvních devět měsíců letošního roku zaznamenáno celkem 36 tisíc případů otravy alkoholem, přičemž v 9300 případech otrávení zemřeli.

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Sérii otrav metanolem pamatuje také Česko. Od září 2012 do října 2014 zemřelo v tuzemsku na otravu pančovaným alkoholem 48 lidí, desítky dalších skončily v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám