Hlavní obsah

Japonec, který povraždil postižené, lítost necítí. Cestou na prokuraturu se smál

Tokio

Satoši Uematsu, který v úterý zabil 19 lidí v centru pro mentálně postižené ve městě Samagihara, necítí žádnou lítost. Plyne to z jeho výpovědi před vyšetřovateli. Uematsu, který v centru dříve pracoval, napsal dříve vládě dopis, ve kterém chtěl, aby mu umožnila zabíjet postižené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonec, který ubodal 19 lidí, se při převozu usmívalVideo: AP

 
Článek

Šestadvacetiletý Uematsu, který se sám vzdal policii, byl převezen do kanceláře prokurátora v Jokohamě. Vyšetřovatelům řekl, že „by bylo lepší, kdyby postižení zmizeli“. Podle BBC dodal, že kvůli zabitím necítí „žádnou lítost“. Když ho převáželi, smál se, napsal australský web news.com.au.

Ve středu také policie prohledala Uematsův dům.

Foto: Isssei Kato, Reuters

Policisté prohledávají dům Satošiho Uematsa

Uematsu se na začátku roku pokusil doručit předsedovi parlamentu dopis, v němž nabízel, že by dokázal zabít 470 postižených, pokud mu to vláda povolí, což označil za revoluční čin. V listu volajícím po eutanazii duševně postižených psal, že pozabíjením mentálně nemocných by mohl „oživit světovou ekonomiku a možná zabránit třetí světové válce“. Popsal v něm přesně útok na dva ústavy pro mentálně postižené a současně žádal o to, aby byl zproštěn viny na základě šílenství. Požadoval také v přepočtu 125 miliónů a plastiku obličeje, aby mohl poté vést normální život.

Foto: Yohei Kanasashi, ČTK/AP

Policisté po útoku na domov pro postižené odvádějí Satošiho Uemaca.

Poté byl v únoru hospitalizován na psychiatrii. Po čtrnácti dnech ho ale propustili s tím, že nepředstavuje nebezpečí.

Uematsu vnikl do centra pro postižené v noci na středu a začal je postupně vraždit. Většinu z 19 lidí podřízl, rány byly hluboké 10 centimetrů, dalších 26 lidí zranil, některé vážně. Během 40 minut napadl skoro třetinu ze 150 pacientů. [celá zpráva]

Guvernér prefektury Kanagawa Judži Kuroiwa, kde se Samagihara nachází, uvedl, že tu byla varovná znamení, ale dodal, že je těžké říci, zda se dalo útoku předejít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám