Hlavní obsah

Somálský Aš-Šabáb přepadl etiopskou armádní základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mogadiš

Somálské radikální hnutí Aš-Šabáb ve čtvrtek oznámilo, že při útoku na základnu etiopských sil v Somálsku pozabíjelo až 60 etiopských vojáků nasazením v rámci mise Africké unie AMISOM. Ta uvedla, že útok odrazila a pozabíjela 110 útočníků, vlastní ztráty nezveřejnila.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci sil Africké unie v Somálsku

Článek

Aš-Šabáb zaútočil na základnu v Halganu v centrálním Somálsku, která leží asi 300 km severně od Mogadiša v oblasti pod kontrolou etiopských vojáků.

Místní obyvatelé uvedli, že slyšeli mohutnou explozi, po ní následovala přestřelka. Aš-Šabáb se podle Al-Džazíry pokusil dostat na základnu za pomoci auta naloženého výbušninami.

„Byl to velký výbuch. Zničil bránu a část základny,“ řekl mluvčí Aš-Šabábu pro vojenské operace šajch Abdiasis abú Musab agentuře Reuters. „Naši bojovníci zaútočili na základnu sil AMISOM v Halganu. Zabili jsme v boji 43 etiopských vojáků Africké unie,“ řekl. Podařilo se podle jeho slov zabít šedesát Habešanů, přičemž milice ztratila 16 svých bojovníků.

Útok odrazili

Velení mise AMISOM prohlásilo, že útok odrazilo a oznámilo, že poté začalo pronásledovat útočníky na útěku. „Síly AMISOM zabily 110 bojovníků Aš-Šabábu a získaly velký sklad zbraní,“ řekl mluvčí sil AMISOM Joe Kibet webu DNA. K počtu vlastních oběti dodal, že tvrzení radikálů jsou lživá.

Odražení útoku potvrdil i jeden z obyvatel Osman Galle: „Síly AMISOM po přeskupení ovládly město, to je ale skoro prázdné.” Síly Africké unie podle jeho slov nasadily čtyři vrtulníky. Zmínil také civilní oběti: „Napočítal jsem pět mrtvých těl civilistů. V jejich domech je zasáhly zbloudilé kulky.“

Související témata:

Foto: Farah Abdi Warsameh, ČTK/AP

Bojovníci hnutí Aš-Šabáb

Od loňského léta se Aš-Šabáb zaměřuje na útoky na základny zahraničních jednotek sil AMISOM. V lednu při útoku na základnu keňských sil v El Ade zabilo nejméně sto vojáků, Keňa ale své ztráty nikdy nezveřejnila. Možná však byly vyšší, než uváděli sami útočníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám