Hlavní obsah

Splňte požadavky únosců, žádají po smrti Kanaďana ostatní rukojmí na Filipínách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Tři rukojmí, které drží filipínští islámští separatisté z teroristické skupiny Abu Sayyafa, se objevili na videu. Žádali své vlády, aby splnily podmínky únosců, jinak jim hrozí smrt, uvedla BBC. Sayyafovi bandité minulý týden zavraždili kanadského rukojmího Johna Ridsdela.

Foto: ČTK/AP

Unesení Kanaďané, zavražděný John Ridsdel (vpravo) a Robert Hall.

Článek

Další Kanaďan, Nor a Filipínec ve videu přímo říkají, že jim hrozí smrt. Norský občan Kjartan Sekkingstad varoval: „Když nebudou splněny požadavky, budeme popraveni jako před pár dny náš přítel John“. Teroristé za rukojmí požadují výkupné ve výši několika miliónů dolarů.

O videu informovala skupina SITE, která monitoruje mediální kanály islámských radikálů.

Maskovaný muž na videu varoval Kanadu a Filipíny, že zbylá trojice by mohla být zabita, „jestliže to budete zase protahovat“.

Filipínská a kanadská vlády oznámily, že výkupné nezaplatí. Filipíny rovněž zahájily další operaci proti radikálům. I na to reaguje video, kde unesený kanadský občan Robert Hall vyzývá filipínskou vládu, aby „přestala střílet na nás a zkoušet nás zabít.“

Loňský únos

Čtveřice byla unesena loni v září z přístaviště ve městě Davao. Spolu se zabitým Ridsdelem byla unesena jeho filipínská partnerka Marites Florová, další Kanaďan Robert Hall a Nor Kjartan Sekkingstad.

Ridsdel byl podřezán 25. dubna, když vypršela lhůta na zaplacení výkupného. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Propuštění indonéští námořníci

Skupina Abu Sayyafa je malá nekoherentní skupina vzešlá z muslimského separatistického hnutí na jihu Filipín, kde leží i Davao. Opakovaně brala rukojmí, ale většinou je propouštěla po splacení výkupného. V neděli propustila deset indonéských námořníků, které zadržovala pět týdnů. Drží také osm Malajců a Indonésanů zajatých na lodích a od roku 2012 rovněž nizozemského ornitologa.

Část skupiny slíbila věrnost Islámskému státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám