Hlavní obsah

V Bangladéši rozsekali krejčího, údajně kvůli proklínání proroka Mohameda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tangail

Ve střední části Bangladéše rozsekali v sobotu zatím neznámí útočníci padesátiletého hinduistického krejčího Nikhila Joardera. Tamní policie vyšetřuje, zda útok nesouvisí s Joarderovými kritickými výroky vůči proroku Mohamedovi z roku 2012.

Foto: Mapy.cz

Článek

Podle Aslama Khana, policejního inspektora města Tangail, kde k vraždě došlo, Joarder seděl chvíli po poledni tamního času před svým obchodem, když na motorce přijeli dva ozbrojení muži a krejčího napadli.

„Napadli ho mačetami a bodali tak dlouho, dokud si nebyli jistí jeho smrtí,“ řekl Khan.

Joarder strávil před čtyřmi roky dva týdny ve vězení za údajné hanlivé komentáře na adresu proroka Mohameda.

Podle společnosti SITE Intelligence group, která sleduje internetové džihádistické i rasistické aktivity, se k útoku přihlásil Islámský stát (IS). Joarder byl podle něj zavražděn, protože Mohameda „proklínal”.

Útočníci na místě nechali černou tašku se čtyřmi předměty připomínajícími bomby, byla proto povolána pyrotechnická jednotka.

Útoky se v poslední době množí

K útoku došlo jen několik dní poté, co v bangladéšském hlavním městě Dháce ozbrojení útočníci rozsekali mačetami šéfredaktora a zakladatele prvního bangladéšského časopisu pro homosexuály a lesbičky Xulhaze Mannana a jeho přítele. [celá zpráva]

K tomuto útoku se rovněž přihlásila organizace Islámský stát, která ale podle bangladéšských úřadů v zemi neoperuje. Později se k němu přihlásila i místní odnož Al-Káidy.

Jen dva dny předtím byl stejným způsobem zavražděn na severozápadě země profesor angličtiny Rezaul Karim Siddique kvůli propagaci ateismu. I v tomto případě se k útoku přihlásil IS, podle bangladéšského ministra vnitra ale útočili místní radikálové.

Obětí podobných útoků se v poslední době stalo i několik volnomyšlenkářských bloggerů.

Reklama

Související články

V Bangladéši rozsekali ateistického bloggera

Rozběsněný dav ubodal ve čtvrtek večer v Dháce americko-bangladéšského bloggera a spisovatele Avidžita Roye, který bojoval ve svých příspěvcích za sekulární...

V Bangladéši ubodali dalšího bloggera

V bangladéšském hlavním města Dháka ubodali v pondělí ráno na ulici bloggera Vašikíra Rahmána, který hlásal svobodu názorů. Policie už zadržela dva podezřelé,...

Výběr článků

Načítám