Hlavní obsah

V Libyi vyhnali Islámský stát z Derny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Derna

Bojovníci Islámského státu (IS) byli vyhnáni z města Derna (Darná) na východě Libye, která byla jeho vůbec první baštou v zemi. Ve čtvrtek to sdělili BBC mluvčí islamistické skupiny Rada mudžáhidů Derny (DMSC), která bojuje s Islámským státem.

Článek

IS „zcela opustil Dernu, už tu není vůbec přítomen,“ řekl mluvčí DMSC Hafíz Dabá. „Dnes je klid a život vypadá normálně, jediným problémem je, že v bankách není žádná hotovost.“

Jeho vyjádření nešlo ověřit z nezávislých zdrojů. Od středy se ale na sociálních sítích objevují záběry z města, kde lidé slaví.

Dabá dodal, že středeční boje si vyžádaly životy pěti bojovníků DMSC a šesti civilistů. Podle něj byly tvrdé střety zejména s Islámským státem, ale také se na město uskutečnilo několik náletů.

Ve městě bojují proti sobě libyjská odnož Islámského státu, DMSC a síly věrné mezinárodní uznávané vládě sídlící na východě Libye, kterou vede generál Haftár a mají i své letectvo.

DMSC napojená na Al-Káidu je zastřešující organizací několika radikálních islamistických milic působících v oblasti.

Islámský stát ovládl Dernu v říjnu 2014 a plně ji kontroloval až do loňského června.

Pokud je informace pravdivá, i když Islámský stát posiluje, je schopen držet jen oblast okolí Syrty a nehrozí nebezpečí, že by ovládl velkou část Libye.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám