Hlavní obsah

Čínský prezident kumuluje funkce, nově stojí v čele armádního štábu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínský prezident Si Ťin-pching upevnil svou pozici ve státě i v armádě. Získal novou funkci vrchního velitele ve Společném operačním velitelském středisku. Při té příležitosti Si opět hrozil silou, uvedla ve čtvrtek BBC

Foto: ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching (vpravo) ve velitelském středisku armády

Článek

Když Si ve středu navštívil nové Společné operační velitelské středisko, řekl, že ozbrojené síly by měly být zcela loajální a schopné vyhrávat války.

Si kumuluje funkce, nejenže je prezidentem země, ale také generálním tajemníkem Čínské komunistické strany a předsedou Ústřední vojenské komise, která řídí čínskou Lidovou armádu.

Experti se zatím neshodují, co přesně nový titul znamená. Podle zpravodajů svědčí přinejmenším o tom, že dále upevnil svou moc a takto ukazuje, že má moc absolutní. Si už řídil armádu, nová funkce mu ale umožňuje přímo hned řídit operace i v dobách míru. Agentura AP uvádí, že nová funkce mu umožňuje armádu řídit přímo.

Foto: ČTK/AP

Prezident Si Ťin-pching zdraví vojáky ve Společném operačním velitelském centru

Zpravodaj BBC John Sudworth zmiňuje ještě jeden významný aspekt, nové je i Společné operační velitelské středisko, které svědčí o tom, že se čínská armáda modernizuje a přechází na způsob velení moderních armáda se spojeným štábem všech zbraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám