Hlavní obsah

KLDR zřejmě chystá další jaderný test, potvrdila americká univerzita

Soul/Pchjongjang

Analýza satelitních snímků severokorejské jaderné střelnice potvrzuje obavy z možného chystaného testu. Vyplývá to z informace výzkumného centra americké univerzity Johnse Hopkinse, o nichž informovala agentura Reuters. Na snímcích je patrné hloubení tunelu, které analytici zaznamenali i před zatím poslední jadernou zkouškou v lednu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Na zvýšenou aktivitu v místě, které severokorejský režim využívá k jaderným zkouškám, upozorňovala během týdne Jižní Korea.

Agentura Jonhap s odvoláním na několik jihokorejských vládních zdrojů napsala, že intenzita pohybu vozidel, personálu a zařízení v lokalitě Pung-kje na severovýchodě země se od začátku března zdvojnásobila až ztrojnásobila.

Podle americké univerzity je na snímcích patrná těžká stavební technika stojící u západního vjezdu na střelnici. Žádné známky pozemní výstavby na obrázcích přitom patrné nejsou. To by mělo naznačovat, že těžební práce probíhají pod zemí.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

KLDR poprvé vyzkoušela jadernou bombu v říjnu 2006, podruhé v květnu 2009, potřetí v únoru 2013. Letos v lednu provedla další zkoušku, tentokrát prý šlo o miniaturizovanou vodíkovou bombu, což ale řada zahraničních expertů zpochybnila.

Reklama

Související články

KLDR se pokusila neúspěšně odpálit raketu

Severní Korea podle Soulu provedla ráno raketovou zkoušku, která ale podle amerických a jihokorejských úřadů nebyla úspěšná. Zřejmě šlo o raketu středního...

Výběr článků

Načítám