Hlavní obsah

V Zambii útočí na přistěhovalce z Rwandy, dva lidi upálili zaživa

Lusaka

Dva lidé byli zaživa upáleni v Zambii během násilností proti lidem původem z Rwandy, které místní obyvatelé podezřívají z rituálních zločinů. Uvedl to ve středu server BBC. Jen během pondělních násilností proti rwandské menšině bylo vyrabováno více než 60 obchodů. Policie zatkla přes 250 lidí a vyzvala veřejnost, aby nedala na fámy.

Foto: Jean Mandela , Reuters

Útoky na rwandskou menšinu v Zambii neustávají.

Článek

Násilí proti rwandským imigrantům vypuklo poté, co se v posledních týdnech v zambijské metropoli objevily mrtvoly sedmi zabitých lidí, kterým někdo odřízl části těla jako uši, penis či srdce.

Obyvatelé se domnívají, že se jedná o rituální vraždy spáchané Rwanďany, kteří si tak přivolávají štěstí pro své podnikání. Policie zatím marně vyzývá, aby tomu lidé nevěřili. „V lednici žádného cizince se nenašly části těla dítěte či dospělého. Tato tvrzení pocházejí od lidí se zločinnými úmysly. Jejich cílem je vyvolat strach a rozruch mezi obyvateli a zdůvodnit svou trestnou činnost," uvedla v prohlášení.

Násilnosti přesto pokračovaly i ve středu. V hlavním městě Lusace podle agentury AFP házely stovky lidí kameny na domy a obchody rwandské menšiny. Mnozí Rwanďané se v obavách o život uchylují na policejní stanice.

Ve třináctimiliónové Zambii žije podle OSN zhruba 6400 Rwanďanů.

Nepokoje v této jihoafrické zemi, kterou sužuje hluboká ekonomická krize, vypukly čtyři měsíce před prezidentskými volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám