Hlavní obsah

Dva úlomky nalezené v Mosambiku jsou ze zmizelého malajsijského boeingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

Vyšetřovatelé z australského úřadu pro dopravní bezpečnost potvrdili ve své zprávě, že dva úlomky z letadla nalezené na pobřeží Mosambiku jsou ze zmizelého Boeingu 777 Malaysia Airlines. Stroj se pohřešuje od 8. března 2014, uvedla v úterý agentura UPI.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trosky letadla nalezené na Mozambiku jsou ze ztraceného letu MH370Video: Reuters

 
Článek

Zpráva australských vyšetřovatelů uvádí, že vyplavené díly, kus ocasu a kus křídla, pocházejí „takřka jistě“ z letounu. Část křídla byla objevena vloni 27. prosince a kus vodorovné ocasní plochy letos 27. února.

Už když se díly objevily, spekulovalo se o tom, že jsou ze zmizelého stroje, protože na nich byly zachovány barvy i kódy.

Na křídle je kód 676EB napsán fontem, který používají právě malajsijské aerolinie, a ne užším, typickým pro společnost Boeing. I barva odpovídá té, kterou používají Malajsijci.

Také nápis NO STEP na kusu ocasní plochy má jiný font, než používá Boeing. [celá zpráva]

Rychlozámek na dílu odpovídá staršímu typu, který Boeing už nepoužívá, ale byl použit na strojích dodaných do Malajsie.

Foto: Zinfos974/Prisca Bigot/Files, Reuters

Flaperon z malajsijského boeingu se našel na Réunionu.

Je to další potvrzení toho, že se stroj mířící z města Kuala Lumpur do Pekingu s 239 lidmi na palubě odchýlil z trasy, zamířil na jihozápad a zmizel v Indickém oceánu. Proč k tomu došlo, se však neví. Moře ze stroje vyplavilo jen pár úlomků, vrak ani černé skříňky se najít nepodařilo.

Už loni v červenci se na ostrově Réunion našel díl, který je podle vyšetřovatelů vztlakovou klapkou ze zmizelého stroje. Na díle se zachoval kód, který vypadá jako sériové číslo 676EB. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Boeing

Boeing 777

Letos v dubnu se našel další díl na Mauriciu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám