Hlavní obsah

Číňan měl předat 150 000 vládních dokumentů do zahraničí, dostal trest smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Soud v Číně uložil trest smrti bývalému státnímu zaměstnanci, kterého uznal vinným z prodeje státního tajemství do zahraničí. Počítačový technik z provincie S’-čchuan měl nejmenované cizí mocnosti poskytnout víc než 150 000 tajných dokumentů. V úterý to uvedla čínská státní televize.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za únik 150 tisíc tajných dokumentů dostal Číňan trest smrtiVideo: Reuters

 
Článek

Chuang Jü byl podle televize problémovým pracovníkem, a proto ho propustili. On se pak ve vzteku obrátil po internetu na „zahraniční špionážní organizaci“ a nabídl jí k odkoupení tajné materiály, s nimiž v práci nakládal.

Obě strany pak navázaly spolupráci, uvedla televize. Chuang se měl s cizími agenty setkávat v Hongkongu a na dalších místech v jihovýchodní Asii a předávat jim dokumenty, které se týkaly rozličné vládní agendy od vojenské a finanční po dění ve vládnoucí komunistické straně.

Když už po čase neměl co nabízet, obrátil se Chuang na svého švagra, který také pracoval pro vládu, a přesvědčoval ho ke spolupráci. Nakonec se mu čínské služby dostaly na stopu a Chuang byl v roce 2011 zatčen.

Agentura Reuters upozornila, že je nezvyklé, aby Čína o takovém případu informovala. Podotkla také, že Chuang je zřejmě už po smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám