Hlavní obsah

V Kábulu odpálil Tálibán mohutnou nálož, 28 mrtvých

Kábul
Aktualizováno

Centrem afghánského hlavního města otřásla v úterý mohutná exploze. Atentátník tam odpálil auto naložené výbušninami. Zemřelo nejméně 28 lidí a dalších 329 bylo zraněno, uvedla BBC. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kábulem otřásl výbuch u ministerstva obranyVideo: AP

 
Článek

V blízkosti ministerstva obrany, sídla tajné služby a několika armádních objektů vybuchla během ranní dopravní špičky nálož v autě řízeném sebevražedným atentátníkem. Exploze otřásla okny vzdálenými i několik kilometrů.

Svědci popsali ohlušující ránu. Jeden z policistů na hlídce uvedl, že šlo o jednu z nejmohutnějších explozí, kterou kdy slyšel. Výbuch byl tak mohutný, že následujících dvacet minut nic neslyšel a  neviděl.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Z místa exploze stoupal dým

Nad město byl hustý černý dým pozorovatelný z velké dálky. Lidé agentuře Reuters popsali, že následovala střelba, která trvala přes půl hodiny.

K útoku se přihlásili radikálové z Tálibánu ústy svého mluvčího Zabiulláha Mudžáhida: „Nejprve sebevražedný atentátník u brány úřadu odpálil svůj nákladní automobil naložený výbušninami a pak dorazili zbylí ozbrojení útočníci a začali střílet po zbytku nepřátel.”

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Afghánec zraněný při výbuchu.

Prezident Ašraf Ghaní oznámil, že terčem bylo sídlo tajné služby a o život přišlo několik lidí. Podle agentury AP následovali atentátníka další útočníci, kteří chtěli proniknout do úřadu. Podle nepotvrzených zpráv Tálibánu vyšla obvyklá taktika, kdy mohutná exploze otevře cestu dalším útočníkům. Několik jich proniklo do budovy Národního ředitelství pro bezpečnost.

Zástupci ministerstva zdravotnictví nejprve podle serveru TOLO News uvedli, že nejméně 161 lidí utrpělo zranění. Později agentury informovaly o 327 zraněných. Počet zraněných ale dále stoupl. Nejméně 28 lidí útok nepřežilo. Není jasné, zda jsou mezi ně počítáni útočníci.

Incident se udál týden poté, co hnutí ohlásilo svoji jarní ofenzívu. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Tálibové varovali, že podniknou „rozsáhlé útoky na nepřátelské pozice v celé zemi“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám