Hlavní obsah

KLDR chystá další jaderný test, varuje jihokorejská prezidentka

– Soul

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje v pondělí varovala, že se objevují známky toho, že KLDR připravuje pátý pokusný výbuch jaderné bomby. Informovaly o tom agentury Jonhap a AP. Prezidentka tak dodala váhu nedělním zprávám uniklým z jihokorejských tajných služeb.

Foto: ČTK/AP

Aktuální satelitní snímek severokorejské jaderné střelnice s automobily před budovou do níž ústí podzemní tunel, kde se může uskutečnit jaderný výbuch

Článek

Prezidentka zopakovala nedělní varování expertů, že byla „zjištěna znamení příprav pátého jaderného testu“. Zvýšený pohyb vozidel i lidí byl zjištěn ze satelitních snímků, které zveřejnila internetová stránka 38 North. [celá zpráva]

„Jsme v situaci, kdy nevíme, zda by mohla Severní Korea vystupňovat provokace jako krok k překonání izolace a posílila svou vnitřní jednotu,“ řekla Pak na pravidelném zasedání svých poradců v sídle prezidentky. Varovala Pchjongjang, že ty tak čelil ještě tvrdším sankcím a hlubší izolaci. Z jejích slov je patrné, že nevylučuje, že KLDR ve skutečnosti test nepodnikne. Dva tak brzy po sobě ještě nikdy neuskutečnila. Poslední byl v lednu.

Foto: Reuters

Severokorejský test podmořské střely

I jihokorejské ministerstvo obrany oznámilo, že by KLDR mohla provést podzemní jaderný výbuch.

Nikdo nezmínil, kdy by mohl být test proveden. Podle nedělních informací je příprava už v závěrečné fázi a nálož by mohla být odpálena ještě do konce měsíce před květnovým sjezdem Korejské strany práce.

Experti spekulují, že by KLDR mohla chtít otestovat zmenšenou nálož vhodnou do hlavic raket. Pchjongjang letos oznámil, že se mu tato miniaturizace úspěšně povedla.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

KLDR poprvé vyzkoušela jadernou bombu v říjnu 2006, podruhé v květnu 2009 a potřetí v únoru 2013. Letos v lednu provedla další zkoušku, tentokrát prý šlo o miniaturizovanou vodíkovou bombu, což řada zahraničních expertů ale zpochybnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám