Hlavní obsah

Stovky tálibů zaútočily na Kundúz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Několik stovek bojovníků Tálibánu zaútočilo na severoafghánský Kundúz. Při ofenzívě chtěli město znovu ovládnout, ale byli odraženi, uvedla agentura Reuters. V bojích podle afghánských úřadů zemřelo nejméně 50 ozbrojenců a víc než 60 dalších bylo zraněno. Kundúz tálibové získali nakrátko už loni.

Foto: Stringer, Reuters

Příslušník Tálibánu v afghánské provincii Ghazní. Ilustrační snímek.

Článek

Útok na město přišel jen několik dní poté, co hnutí ohlásilo začátek jarní ofenzívy. Oznámilo, že zahájí rozsáhlé bojové operace včetně bombových útoků. [celá zpráva]

Boje začaly už ve čtvrtek v šesti okresech provincie Kundúz. Rozhořely se i v okolí města a afghánské bezpečnostní síly s povstalci bojovaly celou noc.

„Dochází k tvrdým střetům, ale povstalci nedokázali ovládnout žádnou oblast a my je tlačíme zpět,“ řekl Reuters policejní šéf v Kundúzu Mohammad Qásim Džangalbáh.

Zvuk střelby a výbuchů byl podle svědků slyšet až do vzdálenosti pěti kilometrů od východního předměstí Kundúzu. Obyvatelé zůstávají ukrytí ve svých domovech a obchody byly v pátek zavřené.

Zabránit panice

Kundúz je klíčová oblast na severu Afghánistánu, která hraničí s Tádžikistánem. Místní úřady potvrdily, že se povstalcům podařilo obsadit několik bezpečnostních postavení a žádají Kábul, aby do provincie poslal posily. Tálibán tvrdí, že při třech bombových útocích zabil sedm členů afghánských bezpečnostních sil.

Foto: Novinky

Kundúz

Tálibové Kundúz obsadili dočasně loni v září a uštědřili tak afghánské vládě tvrdý úder. Úřady se teď při posledním útoku snaží zabránit panice mezi obyvateli.

„Ujišťujeme veřejnost, že máme situaci pod kontrolou a nikdy nedovolíme, aby se opakovala katastrofa z loňského roku,“ uvedl Džangalbáh.

Tálibán také v poslední době zaznamenal úspěchy v provincii Hílmand na jihu země, kde ovládl několik okresů. Povstalcům výrazně pomohlo stažení zahraničních vojáků z bojových operací s koncem roku 2014.

Nálet na bojovníky Islámského státu

Afghánské letectvo ve čtvrtek také zaútočilo na pozice Islámského státu v provincii Nangarhár na východě země. Při náletu údajně zemřelo 42 bojovníků IS a bylo zničeno jejich výcvikové středisko.

Podle afghánských činitelů provedlo letectvo úder na základě informací domácí rozvědky.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Úder byl nezvykle rozsáhlou akcí, kterou provedlo nepříliš zkušené afghánské vojenské letectvo, uvedla v pátek agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám