Hlavní obsah

Kerry je na historické návštěvě Hirošimy, omluvu za atomovou bombu nechystá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima

Americký ministr zahraničí John Kerry v neděli zahájil historickou návštěvu japonského města Hirošima, na něž americká armáda svrhla na konci druhé světové války jadernou bombu. Kerry je nejvýše postaveným americkým vládním činitelem, jaký kdy do Hirošimy zavítal. Podle diplomatických zdrojů se ale Kerry nechystá vyslovit za americký jaderný útok omluvu.

Foto: Jonathan Ernst, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí John Kerry se svými protějšky Jean-Marcem Ayraultem z Francie a Fumiem Kišidou z Japonska

Článek

Šéf americké diplomacie do Japonska přicestoval na schůzku s ministry zahraničí skupiny G7. Japonsko schůzku zahájilo výzvou k jadernému odzbrojení.

Japonský ministr zahraničí Fumio Kišida řekl, že ministři mají hovořit o boji proti terorismu, bezpečnosti na moři a také o otázkách kolem Severní Koreje, Ukrajiny a Blízkého východu.

Omluva ne, památku obětí ale uctí

Rozhovory budou pokračovat v pondělí, kdy Kerry navštíví i památník obětí amerického jaderného útoku. Podle nejmenovaného amerického činitele, na něhož se odvolává agentura Reuters, se ale Kerry při té příležitosti nechystá omluvit Japonsku za použití jaderné bomby.

Kerry nicméně navštíví muzeum jaderné bomby a položí květy u památníku obětí. „Pokud se ptáte, zda se ministr zahraničí do Hirošimy přijel omluvit, pak odpověď je ne," řekl v neděli podle Reuters nejmenovaný zdroj novinářům. ”Pokud se ptáte, zda je ministr, a myslím všichni Američané a všichni Japonci, plni zármutku nad tragédiemi, které postihly tolik našich spoluobčanů, pak je odpověď ano," dodal zdroj.

Japonci prý otázku viny otevírat nechtějí

Diplomat však dodal, že Japonsko o omluvu neusiluje, „ani zde není zájem na znovuotevření otázky viny za sled událostí, které vyústily v použití atomové bomby".

Nukleární puma svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 srovnala město se zemí a bezprostředně připravila o život na 80 000 lidí; dalších 60 000 osob podlehlo do konce roku svým zraněním nebo nemocem z ozáření. O tři dny později shodili Američané druhou bombu na Nagasaki, kde celkem zahynulo asi 74 000 lidí. Krátce poté Japonsko ohlásilo kapitulaci a druhá světová válka skončila. Následky jaderného bombardování trpěly ještě další generace Japonců.

Japonská vláda podle listu The Japan Times doufá, že památku obětí útoku na Hirošimu uctí během květnového summitu G7 v Japonsku také prezident Barack Obama, který se dlouhodobě zasazuje za svět bez jaderných zbraní. Během tří návštěv Japonska ve funkci hlavy státu Obama Hirošimu nenavštívil.

Bílý dům musí o prezidentské návštěvě Hirošimy teprve rozhodnout, ale zdroj agentury Reuters s poukazem na nedávnou Obamovu návštěvu Havany řekl, že Obama prokázal ochotu dělat kontroverzní věci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám