Hlavní obsah

Počet bojovníků Islámského státu v Libyi se zdvojnásobil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází

Počet bojovníků Islámského státu v Libyi za poslední rok vzrostl na 4000 až 6000, tedy možná až na dvojnásobek, uvedl ve čtvrtek podle agentury Reuters velitel amerických sil v Africe generál David M. Rodriguez. Podle něj se ale nezvětšuje tvrdé jádro radikálů, kteří jsou nejnebezpečnější.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Provládní jednotky v libyjském Benghází

Článek

Hlavní opěrným bodem Islámského státu v Libyi je Syrta, radikální hnutí ale působí také na východě v Derně (Darná) a v Benghází a na západě v Sabrátě.

Generál nicméně nepovažuje za příliš pravděpodobné, že by libyjská odnož IS mohla útočit ze svých opěrných bodů a získat rozsáhlejší území jako v Iráku a v Sýrii: „Nemají tu tolik místních lidí, kteří by znali Libyi tak dobře, jako měli v Iráku a v Sýrii.“ Zmínil i odlišnou mentalitu: „Libyjci jsou také jiní v tom, jak reagují na cizince a jak s nimi jednají. To vše hraje roli.“

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rozložení sil v Libyi na počátku letošního roku.

Generál zdůraznil, že v Libyi jsou i další skupiny, které s Islámským státem soupeří. „V Benghází a v Derně se stejně jako v Sabrátě brání Islámskému státu a ztěžují mu možnost operovat,“ řekl Rodriguez, který se odvolal na zprávy tajných služeb.

Rodriguez ale současně zdůraznil, že klíčové je ukončit rozdělení země, kdy byly dvě vlády a dva parlamenty. Jejich ozbrojené milice proti sobě bojovaly, čehož využíval Islámský stát. „Výzvou pro vládu národní dohody je přivést je dohromady pro budoucnost Libye i kvůli tomu, aby bylo možné čelit Islámskému státu,” prohlásil generál.

Reklama

Související témata:

Související články

Itálie se do zásahu v Libyi rozhodně nehrne

Řím označil spekulace médií o tom, že italské jednotky se co nejdříve zúčastní rozsáhlé vojenské akce v Libyi, za nepodložené. Podle premiéra Mattea Renziho je...

Obama: Evropani to v Libyi po...li

Web magazínu The Atlantic zveřejnil obsáhlý článek o zahraniční politice prezidenta USA Baracka Obamy. Jeho autor Jeffrey Goldberg rozebírá Obamovy postoje ke...

Výběr článků

Načítám