Hlavní obsah

Počet poprav ve světě prudce stoupl

– Londýn

V roce 2015 bylo ve světě popraveno přinejmenším 1634 lidí, což je nejvíce od roku 1989 a o polovinu více než loni, uvedla ve své zprávě organizace Amnesty International (AI). Téměř 90 procent zdokumentovaných poprav podle ní přitom připadá na pouhé tři země - Írán, Pákistán a Saúdskou Arábii.

Foto: Profimedia.cz

Šibenice v Arizoně

Článek

Statistika nezahrnuje Čínu, kde byly popraveny tisíce lidí, ale záznamy o trestech smrti jsou vedeny jako státní tajemství, upozornila AI.

"Nárůst poprav v loňském roce je opravdu znepokojivý. Alespoň 25 let nebyl na tolika lidech po celém světě vykonán rozsudek smrti," uvedl generální tajemník AI Salil Shetty.

Írán, Pákistán a Saúdská Arábie posílají podle něj lidi na popravu v "bezprecedentních případech", mnohdy po značně nespravedlivých soudech.

Popravujících zemí už je na světě menšina

Shetty připomněl, že země, které popravují, nicméně patří ke stále více izolovaným minoritám. V roce 2015 upustily od hrdelního trestu další čtyři země, a to Madagaskar, Fidži, Kongo a Surinam. Mongolsko schválilo nový trestní zákoník, který ruší trest smrti a který začne platit ke konci roku 2016. Poprvé v historii tak neobsahují zákony většiny zemí světa - 102 - trest smrti.

Mezi pět zemí, které v roce 2015 uskutečnily nejvíce poprav, patří v tomto pořadí (sestupně) Čína, Írán, Pákistán, Saúdská Arábie a USA.

V Pákistánu bylo podle AI loni popraveno přes 320 lidí. To je nejvyšší počet, jaký organizace v této asijské zemi, která v roce 2014 zrušila moratorium na civilní popravy, zaznamenala.

Írán popravuje nezletilé pachatele

Íránské soudy poslaly loni na smrt minimálně 977 lidí. Většina nejvyšších trestů byla podle AI udělena za zločiny spojené s drogami. Írán je také jedním z posledních států, který v rozporu s mezinárodním právem popravuje nezletilé pachatele, dodala AI. Stát podle ní v roce 2015 popravil minimálně čtyři lidi, kteří byli v době spáchání zločinu mladší 18 let. Podobně v Pákistánu bylo loni popraveno pět osob, kterým v době spáchání zločinu nebylo 18 let.

V Saúdské Arábii vzrostl počet poprav oproti údajům z roku 2014 o 76 procent, trest smrti byl vykonán na nejméně 158 osobách. Většina z nich byla popravena stětím, ale v zemi se rovněž se popravuje zastřelením a těla popravených jsou někdy vystavována na veřejnosti.

Ve Spojených státech bylo loni popraveno 28 lidí, z toho nejvíce (13) v Texasu.

Významný skok v množství poprav zaznamenala organizace také v některých jiných státech, včetně Egypta a Somálska.

Trest smrti za rouhačství či cizoložství?

Amnesty International rovněž poznamenává, že několik států, včetně Číny, Íránu a Saúdské Arábie, nadále udělovalo trest smrti za méně závažné zločiny, jakými jsou obchodování s drogami, ale také za korupci, cizoložství a rouhačství. "Ty však nesplňují mezinárodní právní standardy nejvážnějších zločinů, ke kterým se podle mezinárodního práva může trest smrti vztahovat," uvádí organizace.

V roce 2015 bylo rovněž zaznamenáno přinejmenším 1998 trestů smrti v 61 zemích, což je oproti roku 2014 pokles (minimálně 2466 trestů smrti v 55 zemích). V celách smrti bylo ke konci roku 2015 umístěno nejméně 20 292 osob.

Argumenty pro a proti trestu smrti
Pro
Odstrašení ostatních
Zabránění recidivy a odstranění hrozby
Úspora nákladů na věznění
Odplata (oko za oko)
Snížení počtu vězňů ve věznicích
Veřejné mínění to chce
Proti
Je to vražda, jen na úrovni státu
Vysoké riziko nezvratného justičního omylu (časté případy v USA, kdy až moderní analýza DNA odhalí nevinu odsouzeného)
Vysoké riziko zneužití státní mocí a diskriminace menšin
Statistiky nepotvrzují odstrašující účinek trestu smrti (většina vražd se neplánuje)

Anketa

Přispívá podle vás trest smrti ke snižování kriminality?
Ano
87,4 %
Ne
12,6 %
Celkem hlasovalo 4234 čtenářů.

Reklama

Související články

V USA popravili nejstaršího odsouzence

V Georgii popravili ve středu brzo ráno nejstaršího vězně, 72letého Brandona Astora Jonese. Verdikt trest smrti byl vynesen před 36 lety za loupežnou vraždu...

Výběr článků

Načítám