Hlavní obsah

Tripolisem otřásly výbuchy a střelba

– Tripolis

V Tripolisu byly ve středu brzy ráno slyšet silné výbuchy a vypukla střelba. Podle agentury Reuters by to mohlo souviset se spekulacemi, že nová libyjská vláda národní jednoty, podporovaná OSN, se chystá přesídlit z Tunisu do libyjské metropole. Proti tomuto přesunu je samozvaná vláda a některé ozbrojené frakce v Tripolisu.

Foto: Hani Amara, Reuters

Kouř nad letištěm v Tripolisu. Ilustrační foto

Článek

Vláda národní jednoty byla nominována na základě plánu na ukončení politického chaosu, ve kterém se země ocitla po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího. Byl svržen během povstání za arabského jara po západní letecké intervenci v roce 2011.

„My, vláda národní jednoty, budeme brzy... během několika dní, v hlavním městě Tripolisu,” řekl 17. března premiér této vlády Fáiz Sarrádž v rozhovoru s televizní stanicí Libya HD se sídlem v Jordánsku.

Od poloviny února formovaná vláda národní jednoty čelí odporu některých radikálněji naladěných představitelů obou dosavadních libyjských vlád a premiér vlády v Tripolisu varoval, že vláda národní jednoty do metropole nepřesídlí.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Rozložení sil v Libyi na počátku letošního roku.

Západní mocnosti ale tlačí na to, aby vláda národní jednoty začala pracovat, a doufají, že bude schopna čelit hrozbě Islámského státu (IS).

Po svržení Kaddáfího v zemi vznikla dvě konkurenční mocenská centra. Hlavní město Tripolis a podstatnou část západní Libye ovládá islamistická vláda a parlament, které po volbách odmítly odstoupit. Východní část země je pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády vedené Abdalláhem Sáním. Podporuje ji nově zvolený parlament se sídlem v Tobrúku.

Další části Libye jsou pod kontrolou různých ozbrojených milic včetně Islámského státu, který drží Syrtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám