Hlavní obsah

Nalákali je na získání práce, místo toho jim vyřízli z těla ledvinu

Novinky, zkr
Dillí

Několik mladých mužů z indické vesnice Pandoli ve státě Gujarat tvrdí, že se stali oběťmi organizovaného gangu obchodníků s ledvinami. Místo slibované práce v hlavním městě je zavřeli do nemocnice a bez jejich vědomí jim odebrali ledvinu. Policie v pondělí ustanovila speciální vyšetřovací tým, který se případem začal zabývat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Anil, jedna z obětí, ukazuje jizvu po zákroku, při kterém mu byla ilegálně odebrána ledvinaVideo: Reuters

 
Článek

Jak uvádí agentura Reuters, přesný počet obětí není zatím znám; server listu Business Standard však píše, že jich je nejméně pět. Chudí vesničané dostávali lákavou nabídku na práci v Dillí už od roku 2001. Realita však byla taková, že je omámili a z těla jim vyřízli ledvinu. Případ vyšel najevo až letos poté, co se o tom postižení mezi sebou bavili a zjistili, že jich je více.

„Nevím, kdo mi ledvinu odebral, byl jsem pod vlivem anestetik. Nicméně stále slyším, jak  lékaři mluvili. Slyším, jak jeden říkal, že to je ok, a později jsem pak zjistil, že mi sebrali ledvinu,“ popsal Anil, jedna z obětí. Rovněž dodal, že ho do města doprovodil muž jménem Rafiq.

Přibývající počet pacientů s ledvinovým onemocněním a cukrovkou a zároveň nedostatek oficiálních dárců napomáhá v Indii k rozmachu nelegálního trhu s těmito orgány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám