Hlavní obsah

OSN bude tvrdě trestat sexuální násilí příslušníků modrých přileb

– New York

Rada bezpečnosti OSN přijala rezoluci, která se poprvé zabývá sexuálním zneužíváním obyvatel příslušníky mírových misí OSN. Počítá se s odvoláním celých kontingentů i vyřazením zemí z mírových misí. Sexuální násilí modrých příleb na sebe poutalo v posledních letech pozornost. Projevovalo se zejména v Africe.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci modrých přileb na Haiti, kde docházelo z jejich strany ke zneužívání dívek.

Článek

„Cílem rezoluce je konečně se vypořádat se sexuálním zneužíváním a se sexuálními útoky, jejichž obětí jsou lidé, kteří důvěřovali vlajce OSN,” prohlásila na zasedání americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová.

Rezoluce, kterou navrhly USA, počítá s tím, že i v případě pouhého podezření ze sexuálního násilí některých vojáků ve službách OSN bude vrácen do země původu celý kontingent. Pokud nějaká země nepřijme žádná opatření proti svým provinilým vojákům, může být podle textu zcela odstavena od účasti v mírových misích.

Pro návrh v pátek hlasovalo 14 z 15 členů RB. Hlasování se zdržel Egypt, kterému se nelíbí podle něj „kolektivní trestání” za zločiny, kterých se dopouštějí „jen desítky odpadlíků”. Egyptská mise při OSN varovala, že podobný přístup může mít vážný dopad na morálku příslušníků misí a poškodit pověst zemí, které vojáky do misí OSN poskytují. Tyto výhrady zpočátku sdílely i Rusko, Čína, Angola a Venezuela, ale nakonec americký návrh podpořily.

V nynějších 16 misích OSN ve světě působí více než 100 000 vojáků a policistů ze 122 zemí. Většinu modrých přileb poskytují Indie, Pákistán, Bangladéš, Etiopie, Rwanda, Burkina Faso a Egypt. Spojené státy hradí 28 procent nákladů na mise, ale mají v terénu jen 80 mužů.

Podle výroční zprávy generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna se příslušníci mírových misí loni nejspíš dopustili 69 sexuálních napadení. Obvinění vojáci pocházejí z 21 zemí, především ze Středoafrické republiky a Konga. Dříve se jednalo i o příslušníky bangladéšského kontingentu nasazené v Súdánu. [celá zpráva]

Zprávy o zneužívání přicházely i z Haiti a z Libérie. [celá zpráva]

Od začátku letošního roku se podle agentury AP objevilo nejméně 25 nových případů. Trestat provinilce ale mohou jen země jejich původu, které se k tomu podle zahraničních komentářů zatím zvlášť nemají.

Reklama

Výběr článků

Načítám