Hlavní obsah

KLDR je připravena preventivně zaútočit na Jižní Koreu, ztratila ponorku

– Pchjongjang

Severokorejská armáda je připravena preventivně zaútočit a osvobodit jih Korejského poloostrova. Oznámil to v sobotu ve svém komuniké její generální štáb, uvedla agentura AP. Pchjongjang tak reagoval na nejnovější pravidelná společná vojenská cvičení Jižní Koreje a Spojených států. KLDR současně pátrá po zmizelé ponorce.

Foto: KCNA, Reuters

Nový severokorejský raketomet při testu

Článek

Severokorejské frontové jednotky jsou připraveny udeřit jako první, pokud zjistí, že americké a jihokorejské jednotky zapojené do právě probíhajícího rozsáhlého cvičení manévrů se pokusí napadnout sever, uvedla dále armáda KLDR.

Pchjongjang už před pěti dny pohrozil preventivním jaderným úderem proti Jižní Koreji a Spojeným státům kvůli jejich společným vojenským manévrům.

Letošní jsou největší v historii. Podle jihokorejského ministerstva obrany se jich zúčastní přes 300 000 jihokorejských vojáků a také 17 000 příslušníků americké armády.

Pchjongjang manévry vždy považoval za nácvik invaze do KLDR a tradičně proti nim protestuje. Spojené státy a Jižní Korea opakovaně zdůrazňují, že manévry mají obranný charakter.

Manévry jsou reakcí na lednový severokorejský test jaderné nálože. Soul a Washington v pátek varovali KLDR, že bude čelit silnější a zničující odpovědi, jestliže bude pokračovat v provokacích vůči mezinárodnímu společenství, uvedl list The Korea Times.

 Zmizelá ponorka

Severní Korea pátrá po jedné ze svých ponorek, se kterou na začátku týdne ztratila u východního pobřeží země kontakt, uvedla CNN. Podle nejmenovaného amerického představitele americké špionážní satelity i průzkumná letadla a lodě sledují severokorejské pátrání.

USA netuší, zda se ponorka potopila, nebo ji silný proud odnesl, jsou si ale jisté, že měla poruchu.

Reklama

Výběr článků

Načítám