Hlavní obsah

V Japonsku po Fukušimě mnohonásobně přibylo rakoviny štítné žlázy u dětí

Tokio

Počet případů rakoviny štítné žlázy u japonských dětí vzrostl po katastrofě ve fukušimské jaderné elektrárně desetinásobně, uvádí zpráva Pět let života s Fukušimou, kterou sestavili lékařští experti. Varují, že kvůli ozáření se dá čekat v Japonsku více než 9000 případů rakoviny, přičemž nejhorší odhad činí 66 000.

Foto: Kyodo, Reuters

Záběr na poškozenou jadernou elektrárnu ve Fukušimě

Článek

Jestliže před fukušimskou tragédií bylo ročně zaznamenáno 0,35 případu rakoviny štítné žlázy na 100 000 dětí, zatímco nyní je to 3,6 případu na sto tisíc dětí, uvádí zpráva, kterou sestavili experti z organizace Lékaři pro společenskou zodpovědnost a Mezinárodní lékaři pro prevenci jaderné války.

K únoru 2016 byla agresivní forma rychle bující rakoviny štítné žlázy diagnostikována u 116 dětí. U některých už metastázuje. Původně se přitom čekalo, že ročně bude zjištěno nanejvýš pět případů. U šestnácti z nich se rakovina vyvinula v posledních dvou letech. U dalších 50 dětí je podezření na rakovinu štítné žlázy.

Foto: Issei Kato, Reuters

Dělníci v ochranných oděvech pracují ve zničené elektrárně Fukušima 1

Druhou nejvíce postiženou skupinou jsou záchranáři a technici, kteří v areálu jaderné elektrárny zasahovali. Vysokým dávkám záření bylo vystaveno 25 000 z nich. Společnost TEPCO, která elektrárnu provozovala, čeká, že se u stovky z nich se objeví rakovina a padesát lidí jí podlehne. Podle zprávy lékařů ale může být situace horší, protože dávky, jimž byli vystaveni, byly mnohonásobně vyšší, než se uvádělo.

Radiaci bylo vystaveno 200 000 obyvatel Fukušimy, kteří byli přesídleni do provizorních táborů, kde jich pořád žije 100 000.

Skutečností je, že úniky radioaktivity ze zničených reaktorů pokračují periodicky dodnes.

Vyšším dávkám ozáření ale byla vystavena celá populace ať už ze spadu, nebo z kontaminované potravy a vody. I to povede k nárůstu případů rakoviny, uvádí zpráva. „Výpočty celkového nárůstu počtu případů rakoviny v Japonsku se pohybují v rozmezí od 9600 do 66 000 v závislosti na odhadech, jak moc byli radiaci vystaveni.“

Ve zprávě stojí, že je „jasné, že jaderná katastrofa ve Fukušimě ještě není pod kontrolou a proces vyrovnávání se jejími dopady na lidi a prostředí teprve začal.“

Jedna ze spoluautorek zprávy Catherine Thomassonová z Lékařů pro sociální odpovědnost zdůraznila, že se na tragédii ve Fukušimě „často nesprávně nahlíží jako na proběhlou událost. Skutečností je, že úniky radioaktivity ze zničených reaktorů pokračují periodicky do dneška jak do atmosféry, tak ve formě 300 tun vody (kontaminované vody použité k chlazení) unikající do Tichého oceánu.”

Lékaři také kritizují, že plný dopad nebude nikdy znám, protože Japonsko nedokázalo okamžitě monitorovat radiaci a selhalo při testování celé populace na nemoci související s radiací, jako jsou potraty a malformace plodů, leukémie, lymfomy, nádory a kardiovaskulární choroby,“ dodal Thomassonová.

Reklama

Výběr článků

Načítám