Hlavní obsah

WHO: Virus zika je pro těhotné nebezpečnější, než se myslelo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virus zika je pro těhotné ženy nebezpečnější, než se dosud myslelo, uvedla v úterý Světová zdravotnická organizace (WHO). Virus se podle jejího sdělení častěji přenáší sexuálním stykem, než se dosud předpokládalo. Organizace proto naléhavě vyzývá ženy, aby necestovaly do oblastí postižených epidemií.

Foto: Mariana Bazo, Reuters

Vzorek krve od pacienta, kterého kousl komár rodu Aedes.

Článek

S vysokou pravděpodobností virus zika způsobuje mikrocefalii, tedy vývojovou poruchu, která u novorozenců předčasně ukončuje růst mozku. Definitivní důkazy pro takovou spojitost ale zatím k dispozici nejsou. Podle prohlášení šéfky WHO Margaret Chanové je ale jasné, že virus může poškodit i placentu nebo nervový systém. "Mikrocefalie je pouze jednou z různých možných anomálií," prohlásila Chanová.

WHO kvůli jeho rozšíření především v Brazílii vyhlásila před pěti týdny celosvětový stav nouze. Výskyt viru, který přenáší primárně komár druhu Aedes aegypti, byl dosud potvrzen ve více než 50 zemích světa. Případy přenosu sexuální cestou z muže na ženu byly v poslední době zaznamenány například v USA nebo ve Francii.

WHO dnes vyzvala k bezodkladnému prozkoumání různých kmenů viru zika a prohlásila, že zdravotnické služby v postižených oblastech by měly být připraveny na potenciální růst četnosti případů neurologických příznaků nebo vrozených deformací. "Můžeme očekávat více případů a další geografické šíření," řekla dnes Chanová na brífinku s novináři.

Virus zika, proti němuž zatím neexistuje lék, je kromě mikrocefalie spojován i s dalším neurologickým onemocněním - takzvaným Guillain-Barrého syndromem, který se projevuje obrnou svalstva. V souvislosti s epidemií ziky v Latinské Americe zaznamenaly některé země zvýšený výskyt tohoto jinak vzácného onemocnění.

Příznaky onemocnění virem zika

Zvýšená teplota nad 38 stupňů Celsia.

Možné otoky kloubů, především menších na rukou a nohou.

Makulopapulární vyrážka často se šířící z tváře na tělo.

Překrvení očních spojivek nebo nehnisavý zánět spojivek.

Slabost a bolesti hlavy.

Inkubační doba se pohybuje od 3 do 12 dní.

Příznaky ustupují po 2 až 7 dnech.

Reklama

Související články

Zika může u dospělých způsobovat paralýzu

Francouzští vědci našli první doklady, že virus zika může způsobit vzácné neurologické onemocnění, které vede k dočasné paralýze. Plyne to ze studie, kterou...

Výběr článků

Načítám