Hlavní obsah

KLDR hrozí Američanům a Jihokorejcům preventivním jaderným útokem

Pchjongjang

Pchjongjang hrozí Jižní Koreji a Spojeným státům „preventivním” jaderným úderem. Reaguje tak na pondělní zahájení jejich společného vojenského cvičení. Západní analytici nicméně nevěří, že je KLDR schopna vyrobit jaderné hlavice, jež by bylo možné instalovat na balistickou raketu.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Hrozba "preventivním jaderným útokem ve jménu spravedlnosti" byla obsažena v nedělním prohlášení nejvyššího velení severokorejské armády, napsala v pondělí severokorejská tisková agentura KCNA.

Největších společných manévrů jihokorejské a americké armády v historii se zúčastní přes 300 tisíc jihokorejských a 15 tisíc amerických vojáků.

Kim hrozil už v pátek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un již v pátek nařídil připravit jaderné zbraně na možnost okamžitého použití. Světové tiskové agentury jeho krok označily za reakci na středeční rezoluci OSN zpřísňující mezinárodní sankce vůči KLDR kvůli jejím nedávným zbrojním testům. [celá zpráva]

Kim podle agentury Reuters nařídil okamžitou připravenost jaderného arzenálu na "preventivní útok" při páteční inspekci nových odpalovacích zařízení pro rakety.

Zbraně by měly být "ve kteroukoli chvíli" připraveny ihned udeřit proti nepřátelům, kteří stupňují své hrozby vůči zemi, uvedl severokorejský diktátor.

Reklama

Výběr článků

Načítám