Hlavní obsah

Na pobřeží Mosambiku našli kovový předmět, mohl by to být kus ztraceného boeingu

Aktualizováno

Na pobřeží jihoafrického státu Mosambik se našel předmět, který by mohl pocházet z letadla, které přede dvěma lety zmizelo cestou z malajsijského Kuala Lumpuru do Pekingu. Informoval o tom ve středu server NBC News. Že díl může pocházet z pohřešovaného letounu, je podle malajsijského ministerstva dopravy pravděpodobné. Fotografii nalezeného kusu agentury nezveřejnily.

Foto: Profimedia.cz

Lidé procházejí pobřeží ostrovů u Afriky a hledají trosky ztraceného boeingu.

Článek

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines s 239 lidmi na palubě se 8. března 2014 z dosud nejasných příčin odchýlil daleko od plánované dráhy letu. Předpokládá se, že spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie.

Díl letadla s nápisem "NO STEP" našel americký občan, který na svém blogu píše o pátrání po letu MH370. Podle zdrojů NBC News by mohlo jít o stabilizátor letadla ze zadní části ocasní plochy. Nápis „no step” je na křídlech běžný – znamená, že technici při údržbě nemají na dané místo šlapat.

"Na základě prvních informací je velmi pravděpodobné, že úlomek nalezený v Mosambiku patří letadlu Boeing 777," sdělil na Twitteru malajsijský ministr dopravy Liow Tiong Lai. Zároveň ale upozornil, že to nelze zatím potvrdit. "Vyzývám každého, aby se vyhnul nepodloženým spekulacím, protože nejsme s to nyní potvrdit, že úlomek patří letu MH370," dodal.

Předmět byl objeven na písčině v Mosambickém průlivu, který leží mezi ostrovem Madagaskar a Mosambikem. Jde o stejnou oblast na jihu Indického oceánu, kde se nachází i Réunion, kde vyplavala vztlaková klapka, o níž se předpokládá, že patřila ztracenému boeingu.

Pátrací týmy od konce roku 2014 prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120 000 kilometrů čtverečních, žádné stopy ale zatím nenašly. Pouze loni koncem července se našla na břehu vzdáleného ostrova Réunion vztlaková klapka, která podle malajsijských úřadů zcela jistě pochází z pohřešovaného stroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám