Hlavní obsah

Pohřešovaní knihkupci jsou v čínské vazbě, kají se za prodej zakázaných knih

Peking/Homg-kong

Čtyři z pěti donedávna pohřešovaných hongkongských vydavatelů a knihkupců v neděli v čínské televizi prohlásili, že byli zadrženi za prodej zakázaných knih. Svých činů litují, uvedla v pondělí agentura Reuters

Foto: Profimedia.cz

Uzavřené knihkupectví v Hongkongu

Článek

Od října zmizelo pět hongkongských knihkupců spojených s nakladatelstvím Mighty Current a knihkupectvím Causeway Bay Books. Od počátku panovaly obavy, že za jejich zmizením může stát čínská vláda kvůli chystané knize o milostném životě prezidenta Si Ťin-pchinga, kterou napsal jeden z nich Gui Minhai. Ten je majitelem Mighty Current. [celá zpráva]

Případ vyvolal v Hongkongu obavy, že čínské úřady porušují právní nezávislost této bývalé britské kolonie, jež se roku 1997 vrátila pod čínskou správu a má vysokou míru autonomie.

Vím, že knihy Gui Minhaie jsou smyšlené
knihkupec Lam Wing-kee

Čínská policie již dříve uvedla, že knihkupci jsou v pevninské Číně vyšetřováni kvůli podezření z nelegální činnosti. V neděli večer čtyři z nich v čínské televizi řekli, že prodávali „nepovolené” knihy v Číně prostřednictvím internetu. Od října 2014 tak prý dodali 4000 knih 38 zákazníkům. Nad svým jednáním vyjádřili lítost.

„Vím, že knihy Gui Minhaie jsou smyšlené. Vyvolaly různé fámy ve společnosti a mají špatný vliv... Přiznávám se ke svým chybám a jsem připraven čelit trestu,” prohlásil zadržovaný Lam Wing-kee.

Vrátí se do Hongkongu

Podle televize Phoenix se tři z knihkupců budou moci tento týden vrátit do Hongkongu, Gui ale zůstane ve vazbě v pevninské Číně. Minhai, který má rovněž švédský pas, v lednu čínským médiím řekl, že se vydal sám čínským úřadům v souvislosti se smrtelnou dopravní nehodou, která se stala před 11 lety.

Jediný z pohřešovaných knihkupců, který se v pořadu televize Phoenix neobjevil, je Lee Bo, který má zřejmě také britské občanství.

Ten zmizel v prosinci přímo na území Hongkongu a spekuluje se, že ho mohli unést agenti čínské centrální vlády. Lee po čase poslal faxem dopis kolegovi, v němž prohlašuje, že do Číny odjel dobrovolně a že „spolupracuje se zainteresovanými stranami”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám