Hlavní obsah

V Nepálu se zřítilo letadlo

– Káthmandú • Aktualizováno

V Nepálu ve středu našli vrak letadla, které se zřítilo ve špatném počasí, uvedla stanice BBC. Na palubě dvoumotorového stroje Twin Otter domácí společnosti Tara Air bylo 23 lidí. Podle úřadů jsou zřejmě všichni po smrti. Pátrání po vraku komplikovalo nepříznivé počasí. Nález trosek oznámily nepálské úřady bez upřesnění, zda havárii někdo přežil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní čekají na zprávy o pasažérech ze zříceného letadla v NepáluVideo: AP

 
Článek

Stroj letěl z města Pokhara, vzdáleného asi 125 kilometrů západně od Káthmándú, do Jomsomu. Let měl trvat pouhých osmnáct minut, řídící letového provozu s posádkou ztratil spojení deset minut po startu.

Úřady se od počátku obávaly, že stroj havaroval, protože mezi Pokharou a Jomsomem není žádná vhodná plocha k přistání. Policejní šéf v Jomsomu Harihari Jogi řekl agentuře AP, že obyvatelé vesničky Rupše slyšeli silnou explozi.

Dvě hodiny po plánovaném čase přistání vzlétly pátrací vrtulníky, ale nic nenašly, protože se zhoršilo počasí. Pak se vrak podařilo objevit.

Na palubě stroje letělo 23 lidí, tříčlenná posádka a dvacet pasažérů. Byli mezi nimi dva cizinci, jeden Číňan a jeden Kuvajťan. Mezi cestujícími byly také dvě malé děti.

Příčina pádu stroje není známa, v době letu bylo počasí příznivé. „Byli jsme překvapeni, že zmizel,” řekl ředitel nepálského Úřadu pro civilní letectví Sandživ Gautam. I aerolinky uvedly: „Počasí na místě startu i přistání bylo příznivé”. Dohlednost v té době činila pět kilometrů.

Na trase mezi horskými velikány mohou létat jen malá letadla s krátkým vzletem a přistáním. Letiště v městě Jomsom patří k nejnebezpečnějším na světě. Leží ve výšce 2682 metrů nad mořem a má jedinou asfaltovou dráhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám